U utorak 17. maja u 19h u Kulturnom centru Beograda u organizaciji IIC Belgrado, Frančesko Magris predstavlja svoju knjigu „Na margini“ („Al Margine“)koju je izdao Bompiani 2016. Ideja granice prelazi (prevazilazi) naše živote mnogo više nego što mi mislimo: margina ograničava prostor i moral, razdvaja vrlinu od greha i centar od periferije. U naučnom svetu margina upozorava na grešku ili granicu sa kojom svako istraživanje mora da se suoči, u društvu evidentira ekonomsku i socijalnu marginalizaciju toliko koliko ograničava i ispoljavanje fenomena antikonformizma.

Centar i periferija su mesta koja stalno mutiraju, koja prelaze umetnost i literaturu, ekonomiju i geografiju: Frančesko Magris prelazi ove granice na svakoj strani, radoznalim korakom saučesnika i zabavlja se prelazeći nekažnjeno sve granice na koje nailazi.

Frančesko Magris je diplomirao ekonomiju i biznis u Trstu. Redovan je profesor na Univerzitetu Francois Rabelais u Turu, Francuska. Među njegovim publikacijama nalaze se: “Lični interes. Ekonomija, literatura i svakodnevni paradoksi u eri globalnog tržišta” ("Tornaconti. Economia, letteratura e paradossi quotidiani nell'era del mercato globale"), “Ekonomija u džepu. Praktični vodič za razumevanje ekonomskih principa i fenomena” ("L'economia in tasca. Guida pratica alla comprensione dei fenomeni e dei principi economici"), “Konkurencija u naučnom istraživanju” ("La concorrenza nella ricerca scientifica").
Priredio je i italijansko izdanje “Jevanđelje bogatstva” ("Il Vangelo della ricchezza") Endru-a Karnegija (Andrew Carnegie)
Informacije

Ulaz : Slobodan

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..