U petak, 28. avgusta, u 19.00, četvrti ciklus Večeri na Kosančiću zatvara esejista, dramaturg i kritičar Božo Koprivica, koji će govoriti o raznim temama: o najboljim nenapisanim pričama, o pesmi kao ogledalu melanholije, o prekim naravima, o životu na probi, o noći, ulici i lopti...


Božo Koprivica je rođen u Nikšiću, 1950. godine, mada po njegovim rečima, ovaj podatak bi trebalo proveriti. Napisao je knjige: Volej i sluh (1992), Vreme reči, Razgovori sa Borislavom Pekićem (1993), Kiš, Borhes, Maradona (1996), Dribling 1001 noć (2006), Samo bogovi mogu obećati (Ljevak, Zagreb, 2010; izmenjeno i dopunjeno izdanje – Geopoetika, 2014), Luđak je vječno dijete (Katedrala, 2015). Priredio je Zbornik o Danilu Kišu za časopis Ars (Otvoreni kulturni forum, Cetinje, 2005, 2009). Radio je kao dramaturg po pozivu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Narodnom pozorištu, Bitef teatru, Zvezdara teatru, Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, Crnogorskom narodnom pozorištu, festivalu „Grad teatar“ u Budvi. Sa Emirom Kusturicom snimio je igrano-dokumentarni film Sedam dana u životu jedne ptice za francusku televiziju. Igrao je oca u filmu Boa Viderberga Klinac, fudbalski reprezentativac.
Živi u Beogradu. Navija za Partizan.


Večeri na Kosančiću pokrenute su 2012. godine u okviru akcije „Povratak knjige na Kosančićev venac“, koja je imala za cilj i da simbolički vrati knjigu, umetnost, publiku i pisce na mesto na kome je srpska i svetska kulturna baština uništena u bombardovanju 1941. godine.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..