Predavanje Petra Kočovića o Nikoli Tesli (Smiljan, 10. jul 1856 - Njujork, 7. januar 1943) je bio naučnik i inovator svetskog glasa. Radio je u području elektrotehnike i radiotehnike, te je izumeo okretno magnetsko polje i višefaznu naizmeničnu struju. Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetno polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator.

 

Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.


Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.


Prvi je Srbin koji je nominovan za Nobelovu nagradu, 1937. godine i istu je odbio.


Preminuo je u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen.


Jedini je Srbin po kome je nazvana 1. međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja, tesla.


Nikola Tesla je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike


U okviru predavanja biće prezentiran lik Nikole Tesle kroz nekoliko kratkih priča:


- Urna Nikole Tesle
- Ispovest Ota Skorcenjija koji je tvrdio da je ugušio Nikolu Teslu
- Teslin knjigovođa - Džordž Serf
- Teslini finansijeri: Morgan, Astor i Vestinghaus
- Eksplozija u Tunguskoj
- Factor Auctus
- Tesla i Markoni


Petar Kočović ima 28 godina iskustva u IKT industriji kao rukovodilac prodaje, marketinga ili projektni rukovodilac. Radio je na svim pozicijama prodaje, elektronske prodaje, marketinga i internet marketinga. Bio konsultant najveće svetske IKT kompanije Gartner u periodu od 2007-2014. Godine 2014 je bio vođa tima za projekat najnovijeg trenda u oblasti Internet prodaje – tkz Affiliatemarketinga, za veliku nemačku kompaniju Novomatik, sa zadatkom da realizuje projekat Internet komunikacije sa korisnicima po modelu crowdsourcing. Preko sedam godina je bio konsultant jedne od najvećih evropskih kompanija koja prodaje elektroniku – EBV Elektronik iz Poinga, pored Minhena (Nemačka).


Petar Kočović je bio u više navrata specijalni gost (govornik ili vođa okruglih stolova) na događajima u organizaciji najvećih svetskih IKT kompanija kao što su: microsoft, Oracle, SAP, S&T. Od telekomunikacionih kompanija, dok je bio zaposlen u kompaniji Gartner, bio je saradnik kompanija Telekom Srbija i Telenor, kao i agencije RATEL.


Petar Kočović je vanredni profesor na Univerzitetu Union „Nikola Tesla“. Autor je 18 knjiga ili poglavlja stranih i domaćih izdavača u oblasti IKTa i prodaje, od kojih su Internet Marketing, Elektronsko poslovanje, Informatika postmoderna i Gejmifikacija direktno iz traženih oblasti. Autor je 14 radova na SCI listi i oko 80 naučnih radova. Dao je preko 150 intervjua za domaće dnevne novine (Politika, Blic), TV i radio stanice (RTS 1 i 2, Radio Novosti, Kopernikus, B92, Studio B, Radio Beograd 1 i 2). Bio je preko 100 puta Keynote Speaker. Završio je Univerzitet u Beogradu, Mašinski fakultet gde je 1992 godine doktorirao ne temu iz oblasti računarskih nauka i geometrijskog modeliranja. Član je Američkog društva Mašinskih inženjera (ASME) od 1989 godine i Američkog društva elektro i elektronskih inženjera (IEEE) od 1988. godine i Njujorške akademije nauka od 1998.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..