U petak, 5. juna, u podne, u Narodnoj biblioteci Srbije, odrržava se predstavljanje knjige prof. dr Zlate Bojović “Istorija dubrovačke književnosti” (Srpska književna zadruga, 2014). Učestvuju: urednik Dragan Lakićević, prof. dr Slavko Petaković, prof. dr Bojan Đorđević, prof. dr Petar Pijanović i autorka.


„Istorija dubrovačke književnosti“ velika je naučna i književno-istorijska sinteza prof. dr Zlate Bojović. Obuhvata sve epohe razvoja i trajanja dubrovačke književnosti – njen istorijski razvoj, periodizaciju i klasifikaciju, specifičnost određenih epoha, njenu komparativističku komponentu i povezanost sa savremenim tokovim uopšte izvan Dubrovnika. Za ovo delo, prof. Bojović dobila je Nagradu grada Beograda za 2014. godinu.

Zlata Bojović (1939), istoričarka književnosti i dugogodišnja profesorka književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, od početka naučnog rada posvećena je istoriji književnosti epoha renesanse i baroka u Dubrovniku i Dalmaciji. Nastavljač je raguzeologije – dubrovačkih studija, osnovanih na Beogradskom univerzitetu, koju su pre nje razvijali profesori Pavle Popović, Petar Kolendić, Dragoljub Pavlović i Miroslav Pantić. Objavila je veliki broj radova i knjiga iz oblasti renesansne i barokne književnosti.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..