Četvrtak 07.05. u 20:00, Klub Magistrala DKSG - Predstavljanje knjige SELINDŽER Dejvida Šildsa i Šejna Salernoa u prevodu Gorana Skrobonje i prikazivanje dokumentarnog filma o Dž. D. Selindžeru. Učestvuju: Vladislava Gordić Petković, Goran Skrobonja i Zoran Rapajić. DŽ. D. Selindžer (1919 – 2010) rođen je u Njujorku. Otac mu je bio Jevrejin, a majka poreklom Irkinja. Posle osnovnog školovanja poslat je u Vojnu akademiju, a 1937. je proveo 5 meseci u Evropi.

 

 

Učestvovao je u II svetskom ratu. Na vrhuncu književne slave, posle zbirki priča Za Esme, Visoko podignite krovnu gredu, tesari, Simor: uvod, Freni i Zui i kultnog romana za mnoge generacije, Lovac u raži (1951), čiji je junak postao gotovo mitski lik u celom svetu, iznenadno se 1953. povukao na veliko imanje u Nju Hempširu, a 1965. je presato da objavljuje. Više se ništa nije znalo o njegovom životu, kao ni to da li još uvek piše.

 

Knjiga jednostavnog naslova Selindžer D.Šildsa (pisac) i Š. Salerna (scenarista) u na 700 strana donosi informacije, prikupljane devet godina, fotografije, pisma, razgovore sa Selindžerovim prijateljima, porodicom, saborcima iz rata, kolegama iz Njujorkera, gde je objavljivao, mišljenja Hemingveja, Gora Vidala, Filipa Rota, Dona DeLila... , kao i dosad nepoznatu prepisku od 1940. do 2008. Knjiga iznosi, ali i osporava, mnoge legende u vezi s piscem. Prikazan je kao osoba traumatizovana ratnim iskustvom, ali i zatečena slavom. Selindžer, za koga se nekad tvrdilo da je najznačajniji posleratni američki pisac, umro je u 91. godini. Autori biografije kažu da bi između 2015. i 2020. trebalo da izađu Selindžerova posthumna dela. Sam pisac je, u intervjuu Njujork tajmsu, 1974. Izjavio da svaki dan piše, ali za sebe.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..