U ponedeljak, 4. maja u 19.00 mala sala - Veliki rat i književnost, ciklus ŠVEJK HOĆE DA POBEDI, razgovor povodom knjige Dragana Stojanovića. Učestvuju:  Zorica Bečanović,  Miloš Ković i Dragan Stojanović. Urednik i moderator ciklusa: Vesna Kapor. „Ako u književnosti dvadesetog veka postoji delo koje, i to kroz smeh, u sasvim drugačijem tonalitetu i sasvim drugačijim postupkom, opovrgava svaku mogućnost da se ubijanje i mrcvarenje ljudi opravdaju smrću, onda je to Švejk.

 

Neka o pijedestalu budućeg večnog mira sagrađenog na leševima, pričaju nekom drugom. Pri tom je tu uvek onaj dodatak: mir mora biti pravedan. Inače...“


Razgovor povodom knjige i  potpuno autentičnog junaka u svetskoj književnosti,  pitanje koliko je Švejk u najdubljem smislu čestica ljudske prirode, sagledavanje „velike klanice“iz ugla ogoljenosti bića, pitanje pobede i POBEDE, istine i ISTINE, ironija, strah, predrasude... biće tema ove večeri.


Naslov knjige zvuči kao velika i važna parola, kao zastava: ŠVEJK HOĆE DA POBEDI! Švejk, zapravo neće ni da ratuje. Pa otuda za njega i pobeda postaje apsurd i daleki eho velikih majstora i krojača sveta.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..