"Izabrane priče“ Dragutina Minića Karla novi je naslov u izdanju kuće „Prosveta“. Najnovija knjiga jednog od najpoznatijih srpskih satiričara zamišljena je kao izbor nekih već ranije objavljenih, ali i novih priča, kroz koje provejava dobro poznati duh reskog humora na različite aktuelne teme. „Mislim da sam celog svog života pričao priče. Uglavnom iz zadovoljstva, a ponekad u samoodbrani. Pogotovo kad sam bio mali. Mnoge sam i zapisao u svojih desetak knjiga priča, a ovo je moj izbor.

 

 

Ne znam da li su baš ove najbolje, jer sam ih birao po sopstvenom ukusu i sentimentu. Ima ih i istorijskih, i fantastičnih, ali u svima provejava duh satire, bez koje se ne može. Pogotovo u ovo vreme. I što je najvažnije – moje su“, - napisao je u uvodnoj reči Dragutin Minić Karlo, inače aktuelni predsednik Sekcije satiričara u Udruženju književnika Srbije.


Аforističar, književnik i novinar Dragutin Minić Karlo, jedan je od dobitnika godišnje nagrade “Zlatni beočug”, koju je, po 44. put, dodelila Kulturno-prosvetna zajednica Beograda. Minić je autor 17 knjiga, od priča, aforizama, do satiričnog putopisa, a dobitnik je i gotovo svih prestižnih domaći nagrada za književnu i novinsku satiru.


U izdanju “Prosvete” izašla je i knjiga poezije Nenada Grujičića, pod nazivom “Svetlica”. Nova knjiga predstavlja njegov dosadašnji stvaralački maksimum na planu jedinstva pesničkog nadahnuća i zanata, a donosi 88 pesama raspoređenih u osam ciklusa.


Grujičić je autor koji, kako je neko napisao, voli da maternjim jezikom naseljava svetske književne oblike i forme, pokazujući time kapacitete i moć srpskog jezika kao pesničkog medijuma.


Ovo je sedma Grujičićeva knjiga objavljena u “Prosveti”, od ukupno trideset, raznih žanrova - poezije, proze, eseja, kritika i polemika.
Nenad Grujičić je dugogodišnji direktor pesničke institucije “Brankovo kolo” u Sremskim Karlovcima. Spada u red najznačajnijih modernih srpskih i jugoslovenskih pesnika, a pesme su mu prevođene na ruski, engleski, nemački, francuski, italijanski, španski, jermenski, poljski, gruzijski, arapski, rumunski, švedski, češki, slovački, ukrajinski, mađarski, makedonski, rusinski i slovenački jezik.


Obe knjige možete naći u knjižarama „Prosvete“, kao i u našoj internet prodavnici na stranici www.prosveta.rs

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..