Utorak 03.02. u 20:00, Klub Magistrala DKSG - Zbirka priča ZAČARANA OSTRVA I DRUGE PRIČE u prevodu Milana Miletića. Učestvuju: Jovica Aćin, Vladislava Gordić Petković i Milan Miletić - “More i ostrva bili su prva Melvilova književna inspiracija, i to je očigledno poglavito u njegovim romanima, ali i u većini njegovih priča. (...) Iako su danas Melvilovi romani, naročito Mobi Dik (za koji jedva da neko ko čita nije čuo, za istrajnu i mahnitu borbu dobra i zla), na glasu u svetu, (...)

 

njegove priče, po svemu odlične, zaslužuju da se ne samo za njih zna nego i da se komentarišu i još čitaju kao samosvojna umetnička tvorevina. Od tih priča, počevši od prve iz Melvilovog pera, naime od nezaboravnog Bartlbija, pisara, koju kao da su zajedno napisali Dikens i Kafka, u rukama su vam najbolje.”
Jovica Aćin

    
Herman Melvil (Njujork 1819-1891), američki pisac, pripovedač i pesnik, autor remek-dela Mobi Dik (1851), veoma mlad se zaposlio na brodu i do 1844. je plovio, a sa svojih putovanja donosio teme za prve romane. Roman Mobi Dik posvetio je N. Hotornu, kome je rekao: Napisao sam opaku knjigu, a ipak se osećam nedužan kao jagnje. Zbog loše recepcije romana prešao je na pisanje priča, a zatim prestao da piše i bavio se drugim poslovima. Pred kraj života ponovo piše, pesme i jedan nedovršeni roman. Posle I svetskog rata naglo se javlja zanimanje za Melvilovo delo i on od zaboravljenog postaje središnji američki pisac XIX veka.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..