Poslednjeg dana veličanstvene manifestacije, kakav je bio 59. Međunarodni beogradski sajam knjiga, „Otvorena knjiga“ – „vlasništvo“ zemlje počasnog gosta, prešla je iz ruku kineskog u ruke ruskog ambasadora. Ambasador Narodne Republike Kine Li Mančang na primopredaji „Otvorene knjige“ rekao je da „sve što je lepo kratko traje“, ali da će se Kina i naredne godine, na jubilarnom 60. Sajmu knjiga, ponašati kao i ove godine, iako više neće biti počasni gost.

 

– Kina je tokom Sajma knjiga sa Srbijom potpisala 140 različitih sporazuma i ugovora, što potvrđuje koliko je Beogradski sajam uticajan u regionu, ali i u Evropi i svetu. Već smo odlučili da nastavimo da produbljujemo saradnju sa Srbijom u ovoj oblasti, tako da jedva čekamo sledeće otvaranje Sajma knjiga, zaključio je ambasador Kine u Beogradu.

 

Preuzimajući „Otvorenu knjigu“ od svog kineskog kolege, Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Beogradu, zahvalio se na poverenju ukazanom njegovoj zemlji – da bude zemlja počasni gost na jubilarnoj, 60. manifestaciji, naglašavajući da će morati mnogo da se trude:

 

– Naše pripreme počinju odmah jer neće biti lako dostići Kinu i sve ono što je ona ove godine uradila. Pored toga, uložićemo velike napore da se što bolje predstavimo iz nekoliko razloga - Beogradski sajam je jedno od najznačajnijih mesta za promociju knjiga i kulture, zbog dugih i tesnih veza sa Srbijom, ali i zbog toga što je ruska književnost važan deo evropske i svetske kulture. Uradićemo sve što budemo mogli da jubilarna manigestacija bude što uspešnija, jer uloga koju preuzimamo predstavlja veliku čast, ali je svakako i velika odgovornost, naglasio je Aleksandar Čepurin.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..