Izdavačka kuća Vuklan najbolji je izdavač ovogodišnjeg Sajma knjiga po mišljenju novinara koji prate Sajam, dok je Geopoetika imala najprofesionalniji odnos prema „sedmoj sili“. Glasalo je 32 novinara, a najviše poena – 45- dobio je Vulkan. Sledi Geopoetika sa 29 i Laguna sa 27. Kada je reč o najljubaznijem izdavaču, Geopoetika je dobila 45, Arhipelag 28 i Laguna 21 glas.


Komisija za glasanje je radila u sastavu: Dragan Bogutović (Večernje novosti), Tatjana Nježić (Blic), Marija Miljević- Rajšić (TV Beograd) i Meliha Pravdić (Drugi program Radio Beograda).

Nagrade čine povelje i darovi umetnika, slika Dragana Stojkova i skulptura Jove Petijevića, a uručene su danas, poslednjeg dana sajamske manifestacije, u sali „Slobodan Selenić“ na Beogradskom sajmu.U kapitalnoj knjizi “Istorija mitskih zemalja” Umberta Eka, koji je “Vulkan” objavio za oovogodišnji Sajam čuveni pisac je, između ostalog, napisao da se “ knjige bave realnošću iluzija” a znamo da su umni ljudi I nekad I sad upućivali I upućuju da od snage današnjeg sna zavisi realno sutra.

Kad se sve sabere I oduzme produkcija I delovanje “Vulkana” na ovdašnjoj književnoj I kulturnoj sceni je upravo na tom tragu.

 

Jezikom brojki I podataka; od prošlog do ovog Sajma objavili su 463 nova naslova.

 

TATJANA NJEŽIĆ (govor člana komisije) - Kao I godinama unazad posvećeni su objavljivanju enciklopedija, monografija, kapitalnih dela. Tako se na njihovom štandu uz ranije Larusove enciklopedije, Džonsonovu “Istroju umetnosti”,  istorije raznih perida, naroda, fenomena, podneblja, atlase…ove godine našlo I pomenuto Ekovo delo, Enciklopedija sveznanja (rađena u saradnji sa “Nationational Geographic”), monografija o Nikoli Tesli (u saradnji sa muzejem slavnog naučnika) “Teslin čudesni svet”…

 

U oblasti savremene književnosti imaju edicije u preko 20 žanrova, iz godine u godinu punu pažnju posvećuju svetskim klasicima a najnoviji njihov naslov iz tog domena je “Grof Monte Kristo” Aleksandra Dime.

 

U godini kada je zemlja gost Kina priuštili su ovdašnjim čitaocima delo jednog od najznačajnijih živih književnika te zemlje “Šifra Solomon” Maj Đa kao I pisca lično.


Svoju posvećenost najmlađima, simpatično nazvanu “Vulkančić” obogatili su sa preko 40 novih dečijih edicija raspoređenih u tri oblasti  čiji nazivi govore sami za sebe; “Čitamo I pričamo”, “Učimo I igramo se” I “Zabavljamo se”.

 

Savremena srpska književnost je u jednoj od glavnih uloga “Vulkana” I to na dva načina; objavljivanjem dela domaćih autora  i njihovim prevođenjem na engleski u saradnji sa Ministarstvom culture.

 

Izuzetan doprinos ovdašnjoj književnosti I književnom životu “Vulkan” je dao objavljujući izabrana dela velikog Meše Selimovića kao I Milorada Pavića. Poseban kuriozitet je svakako “Poslednja priča” ovog velikog pisca, napisana u bolnici pred sam kraj života. Poput junaka iz Pavićeve “Unutrašnje strane vetra” koji je, dok je većina bežala I sklanjala se od nevolje išao u susrtet njoj radeći I gradeći I “Vulkan” u vremenu nenaklonjenom književnosti I kulturi radi I gradi.Jer, piše Pavić, ukoliko više ostavimo za sobom zadržavaće se razaranje  I utoliko ima više nade da će bar nešto ostati za nama:”Treba graditi. A  svi smo mi zidari. Neobičan mramor dat nam je za zidanje; sati dani I godine “, kaže Pavić dodajući da su snovi I vino vezivno tkivo, a mi sami svojim delovanjem odgovorni za ono što donosi sutrašnjica.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..