Žiri 59. međunarodnog beogradskog sajma knjiga u sastavu: Dr Milan Radulović – predsednik, Miroslav Maksimović - član, Vesna Kapor - član, Dr Dragan Simeunović - član i Dr Ljubiša Despotović - član, jednoglasno je odlučio da u uži izbor za najboljeg izdavača u 2014. godini uđu sledeće izdavačke kuće: 1. Pčelica, Čačak; 2. Evro Giunti, Beograd; 3. Prometej, Novi Sad; 4. Zavod za udžbenike, Beograd; 5. Filip Višnjić, Beograd.


Članovi Žirija jednoglasno su odlučili da Nagrada za najboljeg izdavača 2014. godine pripadne izdavačkoj kući ZAVOD ZA UDžBENIKE iz Beograda.


Zavod za udžbenike je izdavačka kuća koja već decenijama u skladu sa svojim imenom, društvenim zadatkom i respektabilnom tradicijom doprinosi na najbolji mogući način izdavačkoj produkciji srpskog duhovnog prostora. U protekloj izdavačkoj godini Zavod za udžbenike je i pored otežanih uslova i smanjene produkcije objavio niz značajnih dela koji su ga kandidovali za najboljeg izdavača 2014. godine. Pre svega, mislimo na kapitalno delo “Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture”, koje je objavljeno u suizdavaštvu Srpske akademije nauke i umetnosti, a čiji je glavni urednik akademik, Milan Lojanica i u čijoj su pripremi učestvovali Odbor za rečnik odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU i brojne redakcije po oblastima. “Istorija srpske filozofije”, enciklopedijskog formata, autora Slobodana Žunjića predstavlja dopunjeno i prošireno srpsko izdanje autorove knjige pisane u SAD-u, a vrlo aktuelna i obimna “Biografija Den Sjao Pinga”, autora Denga Žunga, izuzetan je prilog proučavanju ne samo Kine kao danas jedne od svetskih vodećih i nama važnih zemalja, nego i produbljeni ogled o kulturnoj revoluciji, napisan na velikom broju strana i velikog formata. Utisku o nagradi su doprinela dela poput: “Rečnika imena”, Petra Stevanovića; “Istorija Ravnogorskog pokreta I i II” autora Koste Nikolića; “Sto godina od početka prvog srpskog rata”, zbornik radova; “Sećanja srpskog oficira 1900-1918)” autora Vojislava Šikoparije; delo “Specijalna policija u Beogradu 1941 – 1944” autora Branislava Božovića; “Evropa pred prvi svetski rat” autora Save Živanova, kao i niz edicija od kojih svakako treba pomenuti abrana dela Dušana Kovačevića u pet tomova. Sva ova i brojna druga dela koje je objavio Zavod za udžbenike od prošlog do ovogodišnjeg Sajma knjiga opredelila su Žiri da mu, i pored smanjenog kvaniteta, dodeli na osnovu kvaliteta izdvačke produkcije nagradu za NAJBOLjEG IZDAVAČA 2014 godine.

 

Članovi Žirija su u uži izbor za Izdavački poduhvat godine jednoglasno izabrali sledeća dela:


1. “Srpska crkva u velikom ratu”, izdavač Filip Višnjić
2. “Istorija umetnosti u Srbiji”, izdavač Orion
3. “Deset vekova srpske književnosti” (peto kolo) IC Matica Srpska, Novi Sad
4. “Srbija 1914 – 1918”, izdavači Prometej i RTS
5. “Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture”, SANU i Zavod za udžbenike

 

Članovi Žirija jednoglasno su odlučili da Nagrada za izdavački poduhvat godine 2014. Pripadne zajedničkom izdanju Prometeja iz Novog Sada i RTS-a za ediciju “SRBIJA 1914 – 1918”


U godini velikog jubileja, kada se obeležava 100-godišnjica početka Prvog svetskog rata, Žiri se opredelio da u mnoštvu knjiga koje tematizuju ovaj jubilej nagradu dodeli desetotomnoj ediciji koja svojim dokumentarnim, istorijskim i kulturnim doprinosom na sveobuhvatan način zaokružuje ovaj veliki istorijski, politički i vojni sukob, ističući u prvi plan srpski doživljaj rata, stradanja srpskog naroda, ali i ogroman doprinos pobedi saveznika. Obimom i kvalitetom ova edicija predstavlja najkompletniji doprinos sagledavanju ovog epohalnog istorijskog događaja . Njen kulturološki doprinos je takođe značajan jer na plastičan i čitaocima prijemčiv način široj kulturnoj publici približava ovu veliku istorijsku epopeju.

 

Članovi Žirija su u uži izbor za Dečju knjigu godine jednoglasno izabrali sledeća dela:


1. “Srpske junačke pesme”, Kreativni centar
2. “Izabrana djela Branka Ćopića za djecu i omladinu u pet knjiga”, Zadužbina Petar Kočić Banja Luka
3. Zbornik “Mladi Svetom Savi”, Društvo Sveti Sava, Beograd
4. “Najlepše priče sa sela”, Panonija Ruma
5. “Deca čitaju srpsku istoriju”, Pčelica, Čačak

 

Članovi Žirija jednoglasno su odlučili daNagrada za najbolju Dečju knjigu u 2014. godini, Pripadne ediciji “Deca čitaju srpsku istoriju” u izdanju Pčelice iz Čačka.


Izdavačko preduzeće “Pčelica” iz Čačka izraslo je, poslednjih godina, i obimom i kvalitetom izdanja, u ozbiljnog i značajnog izdavača knjiga za decu. Orijentišući se pretežno na domaće pisce, uz, naravno, vredne strane autore, “Pčelica” je ove godine izložila na Sajmu knjiga veoma zapaženu produkciju i svrstava se među najbolje naše izdavače na ovom Sajmu. Iz te produkcije, Žiri je izdvojio ediciju od 8 knjiga, pod nazivom “Deca čitaju srpsku istoriju”, autora Slobodana Stanišića i odlučio da joj dodeli nagradu za Najbolju dečju knjigu godine. Žiri smatra da time stimuliše prisustvo srpske istorije i kulture u izdavaštvu za decu i utvrđuje standarde likovnog i grafičkog oblikovanja te tematike.

 

Specijalno priznanje u 2014. godini, dodeljuje se petom kolu edicije “Deset vekova srpske književnosti”, Izdavački centar Matica srpska iz Novog Sada.


Ova jedinstvena edicija pokrenuta 2010. godine bez sumnje je najdalekosežniji projekat u sadašnjoj srpskoj izdavačkoj delatnosti. Njena namera je da od Svetog Save do našeg doba, u rasponu od deset vekova, iz svakog perioda, sa svih oblika našeg jezika, iz svih predela gde je nastajala srpska usmena i pisana književna reč, po savremenim pravopisnim normama, odabere i objavi glavne pisce i knjige koje pokazuju kako je rastao civilizacijski stub visok jedan milenijum. Na taj način, ova edicija će utvrditi srpski književni kanon ne samo za sadašnjost nego i za buduće vekove.

Žiri za NAJLEPŠU KNjIGU i nagradu „Bogdan Kršić“ na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga


U sastavu:

Jugoslav Vlahović, prof. FPU – predsednik
Tijana Kojić, doc. FPU- član
Mirjana Živković, doc. FPU- član

Doneo je odluku da se


Za NAJLEPŠU KNjIGU 2014. godine proglašava se • MONOGRAFIJA „UNIVERZITET UMETNOSTI U BEOGRADU“ u likovno-grafičkoj opremi ILIJE KNEŽEVIĆA u izdanju UNIVERZITETA UMETNOSTI U BEOGRADU, 2013.

 

Monografija „Univerziteta umetnosti u Beogradu“ izdata je povodom značajnih jubileja od osnivanja Univerziteta i četiri fakulteta u njegovom sastavu. Raznovrsni i obimni istorijski i dokumentacioni materijal trebalo je adekvatno prirediti i vizuelno predstaviti u jednoj knjizi. Grafički dizajner Ilija Knežević realizovao je taj zadatak na najvišem nivou uskladivši sve likovno-grafičke elemente opreme jednog takvog ambicioznog izdanja. Kvalitetna štampa doprinela je ukupnom dobrom utisku a ceo koncept predstavljanja ove važne obrazovne umetničke institucije tako je dobio vrhunski rezultat vredan velikog truda priređivača a kulturna javnost Monografiju koja je objedinila i vizuelno harmonično predstavila kreativnost čitavih generacija studenata umetnosti i njihovih profesora.

 

SPECIJALNO PRIZNANjE ZA MLADOG DIZAJNERA dodeljuje se DRAGANI NIKOLIĆ za likovno-grafičku opremu knjiga • IZABRANIX PESAMA, Vislave Šimborske i Tadeuša Ruževiča, Izdavača: TREĆI TRG i ČIGOJA ŠTAMPA, Beograd 2014.

 

Dragana Nikolić je mlada grafička dizajnerka koja je primećena po originalnim i kvalitetnim rešenjima koja su obogatila našu savremenu izdavačku scenu. Jednostavnošću i odmerenošću pri likovnom i grafičkom oblikovanju ove edicije poezije vešto je uklopila tipografiju i ilustraciju u jednu celinu. Bez sumlje, nagoveštava autora od ukusa i stila spremnog i za velike izdavačke poduhvate.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..