MEĐUNARODNI SALON STRIPA - 25. - 28. septembar, SKC - je festival devete umetnosti koji, dvanaest godina za redom, organizuje i vodi Srećna galerija Studentskog Kulturnog Centra Beograd, kao svoj redovni redakcijski program. Salon je koncepcijski zasnovan na takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta, gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora, revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovih početaka do danas, afirmaciji mladih, popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije.


Kao kulturološki fenomen domaće umetničke scene, ovaj projekat je strategijski orjentisan na to da čuva i revitalizuje bazične vrednosti likovne umetnosti i književne kulture, kao i da, pored klasičnih likovnih formi u devetoj umetnosti, afirmiše i pojavnosti savremenog umetničkog izraza autentičnog grafizma i naracije. Takođe, ovaj festival je posredno uticao i na porast domaćeg izdavaštva, ohrabrujući izdavače, čitaoce i aktere domaće strip scene na kojoj on vrlo brzo postaje najmasovniji i najveći strip događaj, a danas već i jedan od najznačajnijih festivala devete umetnosti u ovom delu Evrope.

 

Popularizujući umetnost vizuelne naracije i potencirajući artistički karakter stripa kao i koncepciju predstavljanja stripova kao ostvarenja likovne umetnosti u galerijskim prostorima, jedinstvenost ovog festivala se ogleda i u tome što kroz izložbe i nagrade za inovaciju u stripu, publici prezentuje radove posebne likovne poetike, i  na taj način razbija stereotipe o ovom mediju.


Shodno tome, primere savremenog slikarstva, kao stila ilustrovanja predstave u stripu, beogradska publika će moći da vidi u najširem opusu specijalnog gosta ovogodišnjeg Salona, italijanskog umetnika Manuela Fiora, koji živi i radi u Parizu.  Strip autor, ilustrator i arhitekta, Manuele Fior (1975) spada u red najkreativnijih strip-umetnika srednje generacije u Evropi.


Već 1994. godine osvaja Prvu nagradu na Bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana u Lisabonu – sekcija strip, da bi, pored ostalih, usledile i dve veoma značajne nagrade: Gran Đuniđi na festivalu u Luki 2010, kao i Grand Prix za najbolji album u Angulemu 2011. godine.


Njegove ilustracije su se pojavljivale na stranicama časopisa: The New Yorker, Le Monde, La Repubblica, Internazionale, Il Manifesto, Rolling Stone Magazine itd.


Domaća čitalačka publika se mogla upoznati sa ovim autorom preko grafičkog romana Pet hiljada kilometara u sekundi (Gran pri na Međunarodnom festivalu u Angoulemu 2011), u izdanju novosadske kuće Komiko koja je i pomogla oko gostovanja Manuela Fiora na Salonu stripa 2014.


Dakle, dvanaesti po redu, Međunarodni salon stripa, od 25. do 28. septembra 2014. godine, donosi program stripa i animacije kroz retrospektivu stvaralaštva aktuelnih autora evropske, regionalne i domaće strip scene.
Ekspanzija strip stvaralaštva na bugarskoj sceni poslednjih godina, dovodi u fokus niz značajnih bugarskih autora, teoretičara i istoričara stripa.


U kontekstu predstavljanja najznačajnijih radova sa pojedinih regionalnih, ali za našu javnost značajnijih strip scena, na ovogodišnjem Salonu stripa, će svoj program prezentovati i bugarski stip autor, ilustrator i izdavač, Peter Stanimirov, kroz reminiscentnu izložbu svojih ilustracija.


Radi se o izuzetnom majstoru ilustracije za decu što potvrđuje i njegov angažman na brojnim knjigama i izdanjima u Bugarskoj i inostranstvu. Bio je glavni umetnik, a potom i umetnički direktor u Haemimont Games studiju iz čijeg okrilja su proizašle mnoge popularne video igre. Predsednik je strip sekcije u Savezu bugarskih umetnika i jedan je od organizatora međunarodnog festivala posvećenog bugarskom i svetskom stripu u Sofiji.


Kao ekskluzivni program 12. Međunarodnog salona stripa, izdvajamo predavanje Andriane Ružić i projekciju animiranih filmova Bruna Bozzetta najznačajnijeg italijanskog animatora danas.


Međunarodni salon stripa, kao tradicionalna manifestacija, se svake godine održava u periodu od četvrtka do nedelje, tokom poslednje sedmice septembra, u svim prostorima SKC-a.


Miki Pješčić, urednik Salona stripa

 

GOSTI 12. MEĐUNARODNOG SALONA STRIPA 2014:

 

MANUELE FJOR - Rođen je 1975. godine u Ćezeni. Nakon što je 2000. godine diplomirao arhitekturu u Veneciji, seli se u Berlin, gde narednih pet godina radi kao strip autor, ilustrator i arhitekta.


Osvojio je 1994. godine Prvu nagradu na Bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana u Lisabonu – sekcija strip.
Njegova saradnja sa nemačkim izdavačem Avant-Verlag otpočela je 2001. godine u magazinu Plaque. Od tada započinje njegova bogata produkcija kratkih priča, čiji je scenarista bio njegov brat Danijele i objavljivanih u časopisima Black, Bile Noire, Stripburger, Forresten, Osmosa, Objavio je sledeće grafičke novele: Les Gens le Dimanche (Atrabile 2004), Rosso Oltremare (Coconino press 2006, nagrada Atilio Mikeluci za najbolji crtež u grafičkoj noveli na Komikonu u Napoliju 2006), La Signorina Else, prema istoimenom romanu Artura Šniclera (Coconino press 2009, nagrada grada Ženeve 2009), Cinquemila Chilometri Al Secondo (Coconino press 2010, dobitnik nagrade Gran Đuniđi na festivalu u Luki 2010, kao i za najbolji album u Angulemu 2011), L’Intervista (Coconino press 2013).


Njegove ilustracije su se pojavljivale na stranicama sledećih novina i časopisa: The New Yorker, Le Monde, Vanity Fair, Feltrinelli, Einaudi, La Repubblica, Sole 24 Ore, Edizioni EL, Fabbri, Internazionale, Il Manifesto, Rolling Stone Magazine, Les Inrocks, Nathan, Bayard, Far East Festival.


Živi u Parizu.

 

PETER STANIMIROV - Peter Stanimirov je bugarski umetnik i izdavač. Do 1994. godine bio je vlasnik izdavačke kuće Plejada, poznate prevashodno po izdanjima Stivena Kinga i Dina Kunca. Naredne godine pokrenuo je izdavaštvo Mega, specijalizovano za knjige-igre u čijem sklopu je objavljeno preko 100 izdanja najboljih bugarskih autora ovog žanra.
Autor je više stripova obljavljivanih u časopisu Duga: Bubačko, Karamela Mu, Puki i galaktički pirati, Tvrđava besmrtnih, Ostrvo s blagom; stripa Radul (zajedno sa Evgenijem Jordanovim) u časopisu Čuden Svjat; Neotera i Pulsi u magazinu Raskazi v kartini; Mečo Puh u časopisu Zname na Mira.


Ilustrovao je brojne knjige za decu, uključujući i dva toma Bugarskih narodnih bajki. Takođe, autor je naslovnica za bugarska izdanja Stivena Kinga, Dina Kunca, domaćih autora fantastike, kao i mnoštva knjiga izdavačke kuće Istok-Zapad.
Tokom 2009. godine dobio je poziv od Riders Dajdžesta da ilustruje deo antologije Najboljih bajki sveta (The World's Best Fairy Tales), a od časopisa Art Creations Magazine nagradu za ilustraciju naslovljenu Gnevni patuljak u krčmi. Iste godine je, zajedno sa još šesnaest umetnika širom sveta, predstavljen u superizdanju Knowing Darkness: Artists Inspired by Stephen King, a 2011. objavio je kolekcionarski album Petar Stanimirov nadahnut Stivenom Kingom.


Od 2000. do 2011. bio je glavni umetnik, a potom i umetnički direktor u Haemimont Games studiju iz čijeg okrilja su proizašle mnoge popularne video igre, poput Celtic Kings (2002), The Punic Wars (2004), Imperivm (Great Battle of Roma) (2005), Rising Kingdoms (2005), Glory of the Roman Empire (2006), Grand Ages: Rome (2009) i  Tropico 3 (2009).


Predstavljen je na više samostalnih i grupnih izložbi, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za doprinos dečjoj književnosti i fantastici. Učesnik je velikog strip projekta Nad Dagata i jedan je od organizatora sada već tradicionalnog međunarodnog festivala posvećenog bugarskom i svetskom stripu u Sofiji. Predsednik je strip sekcije u Savezu bugarskih umetnika. Lični vebsajt: peterstan.com


ANDRIANA RUŽIĆ - Andriana Ružić (Beograd, 1972) diplomirala je istoriju i kritiku umetnosti na Università Statale u Milanu. Specijalizovala se za Istoriju animiranog filma kod profesora Đanalberta Bendacija i odbranila tezu na temu stvaralaštva severnoameričkih animatora Džona i Fejt Habli. Živi i radi u Milanu.


Bruno Bozzetto – najznačajniji italijanski animator danas, predavanje, projekcija animiranih filmova. Bruno Bozzetto (Milano, 1938) je napravio svoj prvi animirani film Tapum! La storia delle armi (“Tapum! Istorija oružja”) u dvadesetoj godini i nije prestao da ih stvara do današnjih dana. Iz njegovog studija u Milanu, između ostalog, izašlo je na desetine kratkometražnih i dugometražnih animiranih filmova rađenih kako u 2D, 3D, tako i u kompjuterskoj tehnici. Njegova najpoznatija animirana ostvarenja su filmovi: West and Soda, Vip, Mio fratello superuomo, Cavallette, Allegro non troppo, Un giorno nella vita. Signor Rossi je najpoznatiji lik kojeg je Bruno nacrtao; taj neurotični čovečuljak, crnih brkova i okrugle glave, odeven u crveno odelo, protagonista je čitave serije kratkometražnih filmova.


Brunovo stvaralaštvo odlikuju ironični humor i nadrealističke situacije u kojima preovlađuju etičke teme. Istoričar animiranog filma Đanalberto Bendaci odlično je uočio da u svojim filmovima Bruno najradije lamentira gubitak prirodne, ljudske čistote, istovremeno kritikujući neuroze modernog društva zasnovanog na konzumerstvu i mehanizaciji. Verujem da se upravo iz tog razloga njegovi filmovi i danas rado gledaju.

 

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..