Četvrtak 25.9. u 20:00, Klub Magistrala DKSG - Kristovao Teza (1952) je jedan od vodećih brazilskih pisaca, univerzitetski profesor, autor nekoliko udžbenika iz lingvistike, kolumnista i kritičar u brazilskim časopisima. U Portugaliji je studirao književnost, a doktorirao u Sao Paulu 2002. Njegov roman Kratki prostor između boje i senke dobio je nagradu Maćado Asis Brazilske nacionalne bibilioteke.

 

Autobiografski roman Večni sin ovenčan je nagradom Asocijacije kritičara Sao Paula, kao i nagradama Jabuti, Bravo, književnom nagradom Telekoma Portugalije i književnom nagradom Sao Paula. Objavljen je u Portugaliji, Italiji, Francuskoj, Španiji, Holandiji, Australiji, Meksiku i u svim ovim zemljama osvajao je nagrade. 

 

Kristovao Teza, posle nekoliko uspešnih knjiga (Fotograf, Kratki prostor između boje i senke), piše autobiografski roman, priču o mladom ocu i sinu obolelom od Daunovog sindroma. Od prvobitnog šoka preko stupanja u svet bolnica, Teza prepliće priču o životu sina s pričom o sopstvenom životu, gde sinovljeva priča piscu donosi svođenje računa sa samim sobom. Neobično je ukrstiti realnu ljudsku dramu - rođenje hendikepiranog deteta, s činjenicom da otac koji je proživljava postaje uspešan pisac. Večni sin je roman o nesavršenom i nezavršenom čoveku koji, postavši toga svestan, želi da postane bolji i veći. Tako tema Daunovog sindroma, koja čini centralni deo radnje, prelazi u drugi plan i postaje motivaciono jezgro za priču o spremnosti na borbu, snazi za menjanjem sebe, što roman čine univerzalnim i smešta ga van okvira jednog jezika i književnosti.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..