21. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA – PALIĆ ulazi u sedmu godinu bavljenja ekološkom problematikom u okviru svog debatnog programa. Festival evropskog filma – Palić ovu raspravu organizuje 23. 07.2014. u sali u prizemlju restorana Mala gostiona, u saradnji sa CENTROM ZA EKOLOŠKU POLITIKU I ODRŽIVI RAZVOJ (pri Fakultetu političkih nauka Beograd) i FAKULTETOM ZA PRIMENJENU EKOLOGIJU – FUTURA iz Beograda, a kao pretekst za raspravu figurira selekcija evropskog dugometražnog dokumentarnog filma posvećenog ekološkim temama (Eco Dox).


Učesnici: Prof. Dr. Vukašin Pavlović, prof. Dr. Jordan Aleksić, Olga Vasić, prof dr Vojislav Vasić, prof dr Ivica Radović, Mesud Adžemović, prof dr Dragan Bataljević, Dejan Zagorac, Dr Gordana Pantelić, Mr sc med Branislava Matić, Dr Zoran Kovačević, prof dr Zoran Kalinić, Dr Jasmina Duraković, Srđan Aleksić, Dejan Filipović.


Agresijom NATO alijanse na Republiku Srpsku i SR Jugoslaviju pogoršala se ekološka situacija i umanjio kvalitet životne sredine ne samo na lokalnom i regionalnom, već i na međunarodnom nivou. Pored ljudskih gubitaka tu su i ekonomsko-socijalne i ekološke posledice, zatim zdravstvene posledice koje se odnose na ugroženost zdravlja, na kancerogene, teratogene i mutagene promene, povećanje morbiditeta, maligniteta i mortaliteta stanovništva.


NATO bombardovanje osiromašenim uranijumom ne samo SR Jugoslavije, nego ranije i Republike Srpske, prouzrokovalo je emisiju velikih količina štetnih i opasnih materija koje su značajno ugrozile biodiverzitet i životnu sredinu te veoma uticale i na globalne promene, pre svega na slabljenje ozonskog omotača, stvaranje efekta staklene bašte, pojavu kiselih kiša, promenu klime...


Biološki efekti zračenja ispoljavaju se u somatskom i genetskom pogledu i u oba slučaja su – maligni. Stopa maligniteta je od 1999. godine u velikom porastu, što se posebno odnosi na karcinome pluća i dobroćudne tumore jajnika i materice čiji se broj drastično povećao, kao što se povećao i broj prevremeno rođene dece. Na teritoriji Republike Srbije, bez Kosova i Metohije, godišnje od karcinoma oboli 350 dece. Naravno, posledice po biljni i životinjski svet, ekosisteme i zdravlje ljudi će se osećati dugi niz godina jer su usled granatiranja petrohemijskih, elektro i drugih industrijskih postrojenja toksična hemijska jedinjenja dospela u zemljište, vazduh, vodu i, naravno, hranu. U procesu kruženja materije i kroz lance ishrane, mnoga od tih jedinjenja su već dospela ili će dospeti u žive organizme, i to ne samo na lokalnom, nego i na regionalnom nivou, a i šire.


Organizatori okruglog stola primarno žele akcenat da stave na ekspliciranje ekoloških i zdravstvenih posledica uočenih posle 15 godina od NATO bombardovanja, na procenu šta je država, odnosno "međunarodna zajednica" učinila i šta treba da čini kako bi se posledice umanjile.


U promišljanju navedene teme učestvovaće oko 15 eksperata različitih profesionalnih usmerenja.


Planirana petočasovna rasprava odvijaće se po sledećem scenariju: uvodno izlaganje podneće prof. dr VUKAŠIN PAVLOVIĆ i prof. dr JORDAN ALEKSIĆ, potom slede izlaganja ostalih učesnika (u trajanju do 10 minuta), sa potenciranjem dijaloga posle svakog pojedinačnog izlaganja.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..