Promocija zbirke šest dramskih tekstova ’’Lovac iz izgubljenje budućnosti’’ (Logos, Beograd, 2014) Jovana Popovića, održaće se u četvrtak, 12. juna, od 19 časova u Kući Đure Jakšića. Izbor ovih drama, sličnog ideološkog kruga, u kojima su glavni protagonisti egoisti, skloni lažima, licemerju i pevarama, potpisuje Tanja Popović.


Uvodna drama ’’Lovac iz izgubljenje budućnosti’’ uobličena je kao antiutopijska vizija budućnosti čovečanstva. ’’Ubistvo umetnika’’ , čiji bi naslov mogao da glasi kao ’’Ubistvo umetnosti’’, poseduje  elemente melodrame. ’’Petnaest metaka u dve sekunde’’ počiva na grotesci i vodvilju. ’’Apologija neprijatelju’’ je globalna istorijsko –politička hronika. ’’Lažni propovednik i njegovo doba’’ može se čitati kao drama s tezom, koja satiru temelji na pretresanju ideologije.

 

Tekstovima u žanru farse, gde ironija i humor ublažavaju pesimističku viziju današnjice, zajednička je izjava jednog od Popovićevih junaka, koja glasi: ’’Umorne su mi oči od ovoga sveta’’.


Osim autora, o knjizi i autoru  govoriće  Branko Dimitrijević, Vladimir Medenica, urednik izdanja i Katarina Lazić. Dramski umetnik Dragan Petrović Pele kazivaće odlomke iz tekstova.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..