Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 3. Beogradski festival evropske književnosti od 24. do 27. juna. Beogradu je potreban veliki međunarodni književni festival čiji je ključni cilj da predstavlja najvažnija dela i najvažnije pisce savremene evropske književnosti, ali i vrhunskoj književnosti je potrebna nova moderna i multimedijalna tačka promocije knjiga i pisaca, ideja i čitanja.


Beogradski festival evropske književnosti će predstavljati i promovisati najbolje izraze savremene evropske i srpske književnosti.


Nedelja vrhunske književnosti.
Retrospektiva filmova nastalih po savremenoj književnosti.
Izložba stripa po romanu Srđana V. Tešina Kuvarove kletve i druge gadosti.
Dramatizacija romana Terezije Mora Jedini čovek na kontinentu.
Četiri celovečernja multimedijalna književna programa.
Najbolje od svega. Najbolje za sve.


Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“


Treći Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja, četiri projekcije filmova i jednu izložbu stripa.


Među piscima koji učestvuju na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti, u okviru programa Na sceni, nalaze se Terezija Mora, Vida Ognjenović, Roman Simić Bodrožić, Uglješa Šajtinac, Suzana Tratnik, Mileta Prodanović, Ana Ristović i Đerđ Serbhorvat.


Poseban deo Beogradskog festivala evropske književnosti predstavlja retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti. U okviru retrospektive Književnost na filmu biće prikazana tri domaća i jedan nemački film. To su Goli život Danila Kiša i Aleksandra Mandića (prema istoimenom scenariju Danila Kiša i Aleksandra Mandića), Klopka Srdana Golubovića (prema istoimenom romanu Nenada Teofilovića), Premeravanje sveta Detlefa Buka (prema istoimenom romanu Danijela Kelmana) i Život u osam imena Miodraga Kolarića (prema memoarima Đorđa Šagića i romanu Vladislava Bajca Bekstvo od biografije) koji će na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti doživeti srpsku premijeru.
Rediteljka Ivana Vujić pripremila je sa studentima Akademije dramskih umetnosti u Beogradu dramatizaciju po romanu Terezije Mora Jedini čovek na kontinentu koja će biti predstavljena na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti.
Na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta u zajednički organizovanom programu gostovanja Terezija Mora.

U okviru programa 3. Beogradskog festivala evropske književnosti biće otvorena izložba stripa mađarskog umetnika Geze Rica nastala prema motivima romana Srđana V. Tešina Kuvarove kletve i druge gadosti.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Književnost je iskustvo dugog trajanja, ali i deo svakodnevnog iskustva, radost čitanja i radost avanture i otkrića. Ona je sposobna da progovori u novim medijima jednako kao i u onim koji su već nezamislivi bez književnosti.

Beogradski festival evropske književnosti poziva vas na avanturu i otkriće.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Čitajte i uživajte. Uživajte i čitajte.



3. Beogradski festival evropske književnosti


24-27. jun
Nedelja vrhunske književnosti.
Najbolje od svega. Najbolje za sve.

 

Program:

 

Utorak 24. jun

 

19 h: Otvaranje Festivala : otvaranje Izložbe stripa Geze Rica Kuvarove kletve i druge gadosti
20 h: Na sceni: Suzana Tratnik / Ana Ristović / Marija Nenezić
21 h: Književnost na filmu: Danilo Kiš, Aleksandar Mandić Goli život (Prema istoimenom scenariju Danila Kiša i Aleksandra Mandića)

 

Sreda 25. jun

 

19 h: Na sceni: Uglješa Šajtinac
20 h: Na sceni: Đerđ Serbhorvat
21 h: Književnost na filmu: Srdan Golubović: Klopka (Prema istoimenom romanu Nenada Teofilovića)

 

Četvrtak 26. jun

 

19 h: Na sceni: Mileta Prodanović
20 h: Na sceni: Terezija Mora
21 h: Književnost na filmu: Detlef Buk: Premeravanje sveta (Prema istoimenom romanu Danijela Kelmana)
Scena: Ivana Vujić: Jedini čovek na kontinentu (Dramatizacija istoimenog romana Terezije Mora)

 

Petak 27. jun

 

19 h: Na sceni: Vida Ognjenović
20 h: Na sceni: Roman Simić Bodrožić
21 h: Književnost na filmu: Miodrag Kolarić: Život u osam imena (Prema memoarima Đorđa Šagića i romanu Vladislava Bajca Bekstvo od biografije)

 

Najbolje od svega. Najbolje za sve.
   

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..