Borislav Čičovački dobitnik je nagrade „Kočićevo pero“ za proleće 2014. godine, jednoglasno je odlučio žiri ove književne nagrade koji je radio u sastavu: Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković. Nagrada je Borislavu Čičovačkom dodeljena za roman Raskovnik, koji je objavljen u izdanju Arhipelaga, „za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi“.


U saopštenju za ovu prestižnu književnu nagradu predsjednik žirija književnik Nikola Vukolić kaže: „Borislav Čičovački je svom najnovijem romanu dao tajanstveno ime koje asocira na folklorno pamćenje, bajku i magiju. Započet kao bajka, Raskovnik se najednom pretvorio u epistolarni roman, ali se na kraju njegov tok ponovo vratio bajci, obrazujući prsten sa dragocjenim kamenom ljubavi. Želim reći i da me impresionirao piščev slikarski vizir, opisi puni nekih magličastih, vjekovima zastrtih boja, skice ljudskih lica koje nas podsjećaju na zrnca prašine u obasjanju jakog svjetlosnog izvora, zrnca koja čas zabljesnu, da bi se već u narednom trenutku izgubila i potonula u nevidjelicu. Svakog trenutka ovog romana do svijesti mi dopire poneko saznanje, ali se u okruženju ništa značajnije ne događa. Kao da je pravi život negdje daleko, tamo gdje je domovina, domovina koja nije samo jezik, već tle u kojem su korijeni, i kojem jedino može da se pripada. Ovo djelo je zanimljivo, bogato, punoznačno, pisano sa osjećanjem i poznavanjem smjerokaza koji trajno vode prema univerzalnim vrijednostima ljudskog postojanja. Siguran sam da će čitaoci ovog romana možda otvoriti neka do sad zaključana vrata, jer stiče se utisak da kraja nema i da se, obogaćeni novim saznanjima, nalazimo pred novim vratima za koja tek treba da potražimo – svoj raskovnik. Borislav Čičovački nam je pokazao kako se to radi. Zato mu i s pravom pripada ovogodišnja književna nagrada Kočićevo pero za proljeće.“


Nagrada „Kočićevo pero“ biće uručena Borislavu Čičovačkom na svečanosti koja će se održati u ponedeljak 7. aprila s početkom 12 časova u Kulturno-prosvetnoj zajednici Srbije (Nušićeva 4/2).


Nagradu „Kočićevo pero“ dodeljuje Zadužbina „Petar Kočić“ Banja Luka – Beograd. Dobitnici ove nagrade su neki od najznačajnijih pisaca sa prostora bivše Jugoslavije.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..