KC Grad, 25. marta od 14 do 22h - Ako se za jednu umetnost može reći da je obeležila XX vek, onda je to bez sumnje film. Međutim, film kao forma na mnogo načina korespondira sa književnošću. Pritom, ovde ne govorimo samo o činjenici da je i film po sebi narativna umetnost, te da su se autori u procesu građenja filmskih priča u dobroj meri oslanjali na pripovedačka iskustva izvučena iz književnosti.

 

Ne, veza ima još i složenije su - mnogi važni književnici su se bavili i pisanjem filmskih scenarija, pa čak i režijom; mnoge značajne knjige su pretočene u manje ili više uspešne filmove; životi književnika - bilo stvarnih ili fiktivnih - čine tematski okvir mnogih filmova; te, naposletku, film se ustoličio kao važna kulturna činjenica i kao takav je uticao na mnoga poetička načela sasvim raznorodnih savremnih pisaca.

 

No, koliko se film i književnost zaista prepliću, koliko su njihovi jezici slični, a u kojoj meri se razlikuju, koliko ono što funkcioniše na filmu ne funkcioniše u književnosti i obrnuto pokušaćemo barem delimično da odgovorimo na martovskom izdanju književnog programa.

 

Specifičnost martovskog izdanja je u tome što ćemo ovaj put imati i dnevni i večernji program.


U dnevnom programu ćemo gledati filmove i potom razgovarati o njima. Međutim, ono što je važno za ove filmove je da, osim što su nastali po romanima, mogu se i moraju čitati i u rodnom ključu, te će i razgovori biti vođen u smeru takve analize. U večernjem programu će biti organizovana tribina na kojoj će se, kroz mnoštvo različitih vizura govoriti o vezama između književnosti i filma, a posle tribine biće emitovan i jedan kratak film.

 

DNEVNI PROGRAM:

 

14:00 - emitovanje filma "U raljama života" koji je 1984. godine po romanu "Štefica Cvek u raljama života" Dubravke Ugrešić snimio Rajko Grlić. Posle projekcije, o filmu će govoriti Dejan Ilić, urednik izdavačke kuće "Fabrika knjiga" koja je i izdavač knjiga Dubravke Ugrešić.

 

16:30 - emitovanje filma "Sati" koji je po istoimenom romanu Majkla Kaningema 2005. godine snimio Stiven Daldri. O filmu, kao i o romanu "Gospođa Dalovej" i životu Virdžinije Vulf koji imaju važno mesto u filmu, govoriće dr Biljana Dojčinović, vanredna profesorka na Odseku za Opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Oba razgovora o filmovima moderira Bojan Marjanović.

 

VEČERNJI PROGRAM:

 

20:00 - tribina na kojoj govore Filip David, pisac, Milan Vlajčić, književni i filmski kritičar, Vladislava Vojnović, književnica i filmska kritičarka i Stefan Arsenijević, reditelj. Tribinu moderiraju Tijana Spasić i Bojan Marjanović.

 

POSLE TRIBINE - emitovanje kratkog filma "(A)Torzija" Stefana Arsenijevića koji je reditelj snimio po tekstu Abdulaha Sidrana. Film je 2004. godine bio nominovan za nagradu Oskar u konkurenciji kratkih filmova, a posle projekcije će biti organizovan i kraći razgovor sa rediteljem.

 

Vidimo se u Gradskoj knjižnici!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..