Posle uspešnih i zapaženih knjiga iz edicije „Ukusi", kojima je našoj i svetskoj javnosti predstavljena nematerijalna kulturna baština zaštićenih prirodnih dobara i najlepših delova Srbije, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokula) po prvi put donosimo priču o jednom gradu – gradu meraka i sevdaha. U nedelju, 27. avgusta u okviru manifestacije „Dani Vranja" u ovom zanimljivom gradu biće organizovana promocija „Ukusa Vranja" sa početkom u 18 časova u prostoru Gradskog parka.  Pozivamo vas da doživite vranjski merak kroz bogat program tokom kojeg ćemo se uveriti u lepotu ukusa Vranja degustacijom tradicionalnih jela.

Monografija „Ukusi Vranja" urednika Dejana Zagorca i dr Jelene Đorđević predstavlja uzbudljivu knjigu o kulturno-istorijskom i gastronomskom nasleđu grada Vranja. Na ovoj dvojezičnoj knjizi (srpski i engleski), sarađivali su i Gradska uprava Grada Vranja, Turistička organizacija Vranja,  Narodni muzej Vranje, Javna biblioteka „Bora Stanković", Pravoslavna Eparhija vranjska, kao i ugostitelji i entuzijasti koji su udružili svoje snage da bismo sada dobili ovu lepu i značajnu publikaciju. U sklopu promocije ovog izdanja, predstavićemo bogatu  kulturno-istorijsku, šarenoliku etnografsku i gastronomsku baštinu, ovog jedinstvenog grada na jugu Srbije.

Sigurni smo da će ova publikacija otvoriti vrata duše Vranja svim dobronamernim posetiocima i doprineti da i oni koji ne poznaju ovaj grad mogu da ga otkriju sa svim svojim kulturnim blagom, a Vranjanci i oni koji su već „podlegli" šarmu ove varoši da učvrste svoje utiske i steknu neke nove iz drugačije perspektive i da svi zajedno dobijemo knjigu kojom ćemo se ponositi i koju ćemo sa zadovoljstvom darivati svojim prijateljima.

Objavljivanje knjige omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..