Usled ogromnog interesovanja publike i rasprodatih ulaznica, filmski festival Slobodna zona će u sredu 13. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda organizovati reprizne projekcije filmova za koje se tražila karta više. U nedelju, četvrtog dana festivala u Dvorani Doma omladine Beograda od 20 časova gledaoce očekuje film „Gde je Nađa?“, diplomski rad osam studenata režije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

 

U potrazi za nestalom ćerkom Nađom na ulicama Beograda, njen otac (Svetozar Cvetković) shvata koliko malo poznaje sopstveno dete. Film je deo selekcije Fresh Danube Films Network.

 

Treće veče Noćnih razgovora na temu Subverzija i kooptacija održaće se u 23 časa, posle projekcije filma SUTRA u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Urednik razgovara Ivan Milenković ugostiće Igora Štiksa pisca i profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Edinburgu i Srećka Horvata filozofa i publicistu, sa kojima će razgovarati o ulozi umetnika i angažovane umetnosti u savremenom društvu. Film SUTRA ruskog reditelja Andreja Grijaceva prati radikalnu umetničku grupu Voina (Rat), čiji se osnivači Vor i Koza svojim performansima na ulicama Moskve bore protiv sistema, često na granici između umetničkog i krivičnog dela.

 

Među današnjim projekcijama najviše pažnje publike privukli su filmovi Duh 45-e, legendarnog Kena Louča, belgijski film Prekinut krug – emotivna priča o ljubavi i gubitku kao i kazahstanski film Časovi harmonije o kome su na Noćnim razgovorima diskutovali sociološkinja Isidora Jarić, socijalni psiholog Dragan Popović i politikolog Aleksandar Weisner.

 

Moderator Ivan Milenković je u razgovoru pod nazivom Sklad nasilja postavio pitanje „Da li očekujemo previše od škole?“, a učesnici su u svojim izlaganjima problematizovali hijerarhijsko ustrojstvo obrazovnog sistema, nasilje u školama, kao i ulogu škole kao institucije u održanju i reprodukciji mehanizma nasilja. Otvorena su pitanja: Da li škola obuzdava ili generiše nasilje? Koliko i na koji način se nasilje van škole preliva u obrazovne strukture? Da li je škola ravnodušna ili nemoćna da izađe na kraj sa time? Budući da je nasilje u školama globalni fenomen, da li se uzroci mogu tražiti u široj društvenoj strukturi ili je to posledica hijerarhijskog ustrojstva obrazovnih institucija.

 

Na repriznom programu ce se naći:
15:00 - Short term 12, r. Destin Kreton    
17:00 - Lunchbox, r. Riteš Batra
18:30 - Perveznjakov vodič kroz ideologiju, r. Sofi Fajns
21:00 - Perveznjakov vodič kroz ideologiju, r. Sofi Fajns
(Projekcija od 21h je već rasprodata)

 

Vidimo se u SLOBODNOJ ZONI!
www.freezonebelgrade.org

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..