Festivalski serijal Slobodna zona na tv-u ove godine, 6.oktobra u 22.35 na televiziji Studio B otvoriće film Ambasador, poslednji dokumentaristički poduhvat jednog od najprovokativnijih filmejkera današnjice Madsa Brugera! U ovom ostvarenju Bruger kupuje lažni diplomatski pasoš i odlazi u Centralnoafričku republiku, bivšu francusku koloniju sa tvrdnjom da je uspešan poslovni čovek koji je došao u diplomatsku misiju.

 

Uz pomoć novog identiteta, Bruger se pridružuje skupini beskrupuloznih belaca-biznismena, diplomata i bogataša sa novcem sumnjivog porekla, koji u saradnji sa do srži korumpiranom političkom klasom uživaju na račun naroda. Uz pomoć aparata skrivenih negde u prostorijama ili mini kamera u odeći, on stvara brutalano i autentičano filmsko delo, međužanrovsku tragikomediju koja predstavlja oštru kritiku postkolnijalne francuske Afrike.

 

Film kontraverznog danskog reditelja poznatog po originalnoj tehnici performativnog novinarstva kojim do brutalnosti razotkriva apsurdnost pojedinih društvenih fenomena, sistema i ideologija prikazan je u dva navrata na prošlogodišnjem izdanju Slobodne zone u prepunoj sali Doma omladine. Takođe,  u maju mesecu ove godine Bruger je gostovao u Beogradu na specijalnoj projekciji filma Ambasador koju je organizovala Slobodna zona.

 

Rad Madsa Brugera beogradsku publiku je oduševio prvi put 2011. godine kada je na sedmoj Slobodnoj zoni prikazan njegov višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarac Crvena kapela, a odlukom festivalske publike ova subverzivna filmska kreacija prikazana je prošle godine i u okviru serijala Slobodna zona na tv –u.

 

Nakon filma Ambasador koji će biti prikazan 6.oktobra u 22.35, Slobodna zona će u istom terminu  na televiziji Studio B prikazati još 3 naslova sa prethodnog izdanja festivala. Već sledeće nedelje, 13.oktobra očekuje nas film Rijaliti Matea Garonea, zatim 20.oktobra dokumentarac Ponovo zajedno – deset godina posle  rata reditelja Jun Haukelanda, a televizijsko izdanje festivala će u nedelju 27. oktobra zatvoriti ljubavna drama Moje ime je Li, reditelja Andrea Segre.

 

Trejler filma 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..