U petak 11. i subotu 12. oktobar počinje novi Mikro Festival amaterskog filma. Ovo četvrto izdanje dvodnevnog festivala biće održano u Uličnoj galeriji, u Čavketovom pasažu (iza prolaza Bezistan) u Beogradu. Takmičarski program počinje u 20 časova, a u trci za Mikropolis nagradu, o kojoj će odlučivati žiri u sastavu Mirko Jokić, Ivan Velisavljević i Zoran Rajšić, naći će se 33 filma.

 

Ove godine u fokusu festivala je grad, njegove promene i razvoj, uloga kulture i umetnosti u gradskom prostoru i mogućnost da se on učini boljim mestom za život. Zato pobedniku festivala sledi MIKROPOLIS nagrada, simbol utopije grada koji zamišljamo kao zajednički prostor koji pripada svima koji u njemu žive, koji u njemu vide ispunjenje svojih kulturnih, ekonomskih i društvenih želja i potreba.

 

Off program festivala, počinje u 18:30h, oba dana, u kafeu Freedom (Nušićeva 8) i predstavićemo LOW-FI VIDEO pokret koji je nastao spontano 1997. godine posle jedne akcije koju su u tadašnjem Cinema Rexu organizovali studenti tadašnje Filmske škole „Dunav film“. Iz jednog nepretencioznog programa projekcije domaće kućne produkcije izrasla je vrlo živa scena na kojoj je do 2003. godine učestvovalo na desetine mahom mladih autora, koji su u tom periodu gerilski snimili preko 600 kratkih filmova mimo svih ustaljenih produkcijskih tokova i najčešće sasvim primitivnom opremom, dokazujući da „boj ne bije svijetlo oružje“.

 

Petak 11. oktobar


18:30 LOW-FI VIDEO pokret / projekcije i razgovor / kafe Freedom, Nušićeva 8
20:00 Otvaranje festivala
20:15 Prvi blok filmova
23:00 Drugi blok filmova
20:00 Afterparty / klub Podmornica

 

Subota 12. oktobar


18:30 LOW-FI VIDEO pokret / projekcije i razgovor / kafe Freedom, Nušićeva 8
20:15 Prvi blok filmova
21:30 Drugi blok filmova
23:00 Proglašenje pobednika
23:15 Afterparty / klub Podmornica


Mikro Festival amaterskog filma izlazi na evropsku scenu i od ove godine deo je Transeuropa festivala, jedinstvenog događaja koji se u 13 evropskih gradova održava u istom trenutku promovišući ideju alternativne Evrope. Festival su podržali Ministarstvo kulture Srbije i izdavačka kuća Geopoetika, a tehničku podršku pružio je Intergroup.

petak 11. i subotu 12. oktobar

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..