Poslednji dan festivala CINEMA CITY doneo je pregršt kvalitetnih filmskih ostvarenja počevši s filmom DRAGAN WENDE – ZAPADNI BERLIN reditelja Dragana von Petrovica i Lene Miler. Ovaj urnebesni dokumentarni film koji je publika u Berlinu proglasila najsmešnijim filmom godine upoznaje nas sa Draganom i ostalim likovima s ex-yu prostora koji žale zbog pada Berlinskog Zida.

 

 

Njegovim padom, srušio se i njihov svetlucavi svet glamura. Od nekadašnjih vladara berlinskog noćnog života, postali su žrtve kapitalizma koje i dalje ne mogu da prežale svoju prošlost. Film je prikazan u 14 časova u Educons MSUV Kino Sali. Od 15:15 u Sali 3 bioskopa Arena je prikazan film GDE JE NAĐA? čiji scenario i režiju potpisuju studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Iznenadan nestanak ove junakinje vodi njenog oca u potragu tokom koje će se on susreti s svetom tajni o kojem nije ni slutio da postoji. U 16 časova u Educons MSUV Kino Sali je bio film CUATRO! koji beleži godinu i po dana dugo putovanje po Americi benda Green Day tokom kojih oni stvaraju svoju trilogiju.

 

Sala 3 bioskopa Arena od 17:30 prikazala je još jedan sjajan film selekcije Planet Rock. U pitanju je film LEK PROTIV BOLOVA: PRIČA O MARKU SENDMENU koji istražuje značaj porodice u životu istoimenog muzičara, frontmena benda Morfin koji je bio i konfliktni čovek, ali i hvaljeni pevač, kompozitor i inovativni instrumentalista. Od 18 časova u Educons MSUV Kino Sali je prikazan kultni film izuzetnog autora. Reč je o filmu TITO PO DRUGI PUT MEĐU SRBIMA čiju režiju potpisuje ovogodišnji dobitnik nagrade Ibis za doprinos svetskom filmu Želimir Žilnik. Ovaj film vodi nas u 1994. godinu  kada se Tito, koga tumači Dragoljub Ljubičić Mićko, pojavljuje u različitim delovima grada što u prvi mah izaziva nevericu, ali i strastvene diskusije. Gotovo svi prihvataju igru, žale se na prošla vremena živote u Jugoslaviji kriveći Tita za sve. Nakon toga, je prikazan film TVRĐAVA EVROPA koji u centru pažnje ima sudbinu jedne ruske porodice i njihov put ka Trstu. Tokom puta oni zapadaju u nevolje koje im onemogućavaju put ka Zapadu.

 

Svećana ceremonija zatvaranja tokom koje je upriličena dodela nagrada počela je u 20 časova u Sali 5 bioskopa Arena Cineplex. Nakon dodele, publika je mogla da uživa u projekciji filma BETINO PUTOVANJE u kome glumi  proslavljena francuska glumica Katrin Denev. Rediteljka Emanuel Berko je pisala ulogu upravo za ovu glumicu u kome pratimo Beti dok ostavlja svoj stari život.  U isto vreme u Galeriji Matice srpske  je prikazan film MAŠINA PRED KOJOM SVE NESTAJE koji je reditelju Tinatinu Gurčianiju doneo nagradu za najboljeg reditelja na festivalu u Sandensu. Prikazan na najznačajnijim svetskim festivalima dokumentarnog filma ovo ostvarenje donosi priče s kastinga za film na kome mladi, želeći da budu  obasjani svetlima reflektora, pokušavaju da pronađu svoje mesto pod suncem, svi  tako različiti, a opet ujedinjeni u potrazi za srećom. Sala 3 bioskopa Arene od 20:15 prikazala je film počasnog gosta festivala izraelskog reditelja Erana Riklisa SIRIJSKA NEVESTA. U filmu se srećemo s Monom kojoj je dan venčanja najgori u životu pošto zna da kada pređe granicu između Izraela i Sirije više nikad neće moći da se vrati svojoj porodici. Od 21 čas u Educons MSUV Kino Sali bila je projekcija filmova iz selekcije CC Shorts, a u isto vreme, ali u okviru Amstel Open Air bioskopa, je bila projekcija filma VLADA koji govori o Vladi Divljanu, muzičaru koji je ranih devedesetih napustio rodni Beograd i započeo neobičan život (i)migranta. Nekada idol svoje generacije, u inostranstvu prerasta u zrelog kompozitora filmske muzike koji ipak voli da se vraća na muzičke bine širom bivše Jugoslavije. S kritičkom distancom u ovom filmu govoru o svojoj kreativnosti, svojoj zemlji i događajima koji su uticali na njegovu nepredvidivu sudbinu.  


Sala 3 bioskopa Arena Cineplex od 22:30 prikazala je film PUSSY RIOT – PANK MOLITVA o tri pripadnice feminističkog benda Pussy Riot koje su izvele politički protestni performans u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi što je dovelo do njihovog hapšenja, optužbi za bogohuljenje i sudskog procesa koji je odjeknuo širom sveta. Film otkriva ljudska lica iza prepoznatljivih šarenih fantomki. MOŽDA BUDE BUČNO još jedan je film selekcije Planet Rock prikazan je u 23 časa u Educons MSUV Kino Sali. U istom terminu, ali na lokaciji Amstel Open Air posetioce je obradovao koncert Vlade Divljana i njegovog Letnjo Kino Big Benda. Ulaz na koncert kojim se obeležio kraj festivala bio je besplatan.

 

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..