nedelja-nemackog-filmaPosle festivala posvećenih dvadesetgodišnjici pada Berlinskog zida i velikim svetskim katastrofama, Gete institut u Beogradu i Kulturni centar Beograda  od 5 - 10.oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda organizuju Nedelju nemačkog filma

Biće prikazano jedanaest ostvarenja  nastalih u ovoj i prošloj godini. Festival će otvoriti nemački reditelj  Leander Hausman čija će crna komedija „Hotel Luks“ biti prikazana na otvaranju.

U narednih pet dana videćemo još deset  žanrovski  tematski različitih filmova koji imali uspeha ne samo kod nemačke publike i kritike, već i na međunarodnoj sceni. To se pre svega odnosi na komediju  „Dobro došli u Nemačku“ i snažne drame „Pesma u meni“ i Šlendorfov najnoviji film „Jutarnje more“. Apsolutnu pažnju zaslužuju i tri intimističke drame „Prozor u leto“, „Grad pod tobom“ i posebno „Ono što ostaje“ poznatog nemačkog reditelja Hansa Kristijana Šmita koji je prikazan u takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog festivala.

O mladima na različite načine govore „Zapadni vetar“, „Lolipop čudovište“ i naročito „Ratnica“ koja je bila veliki festivalski favorit. Od nemačkog reditelja turskg porekla, Tomasa Arslana, čijeg smo „Dilera“ gledali na FESTU,  stiže triler „U senci“ koji se bavi  odnosima snaga u nemačkom podzemlju... Dakle: različito, dobro, novo...

Prodaja karata počinje 27. septembra.  Cena je 200,00 dinara.
Blagajna radi od 16.00 do 21.00
Dobro došli !


petak 5.10. u 20.00  Svečano otvaranje

HOTEL LUKS/ HOTEL LUX – Leander Hausman


subota  6.10.

19.00 PROZOR U LETO / FENSTER ZUM SOMMER –
Hendrik Handlegten
21.00  DOBRO DOŠLI U NEMAČKU / ALMANYA –
Jasmin Šamdereli

 

nedelja  7.10

19.00  U SENCI / IM SCHATTEN -  Tomas Arslan                                                             21.00   PESMA U MENI / DAS LIED IN MIR – Florijan Kosen

poned. 8.10.

19.00  ZAPADNI VETAR / WESTWIND – Robert Talhajm

21.00  GRAD POD TOBOM / UNTER DIR DIE STADT – Kristof Hohlojzer



utorak   9.10  u  19.00   LOLIPOP ČUDOVIŠTE / LOLLIPOP MONSTER - Ciska Riman

21.00   JUTARNJE MORE / DAS  MEER AM  MORGEN – Folker Šlendorf

 

sreda   10.10.

19.00  RATNICA / DIE KRIEGERIN – David Vnent
21.00   ONO ŠTO OSTAJE / WAS BLEIBT – Hans Kristijan  Šmit




SINOPSISI FILMOVA



Hotel Luks (2011)    103`
Hotel Lux

režija i scenario: Leander Hausman
fotografija: Hagen Bogdanski
muzika: Ralf Vengenmajr
uloge: Mihael Buli Herbig, Jirgen Fogel, Tekla Rojten…
nagrade: Bavarska filmska nagrada za najbolju produkciju, Romy Gala – nagrada za fotografiju

Radnja filma počinje 1938. godine: U nacističkoj Nemačkoj sve je teže za umetnike koji nisu u potpunosti odani režimu. Kabaretista Hans Cajzig, poznat po imitiranju Staljina, dozvolio je sebi previše slobode na sceni i mora da beži iz Berlina. On želi da stigne u Holivud, ali će dobiti pogrešan pasoš i put će ga odvesti u Moskvu, u Kominternin ozloglašeni hotel Luks. Tamo stiže i njegov bivši kolega Zigi Majer koji je imtirao Hitlera. U hotelu Luks je i Cajzigova bivša prijateljica Frida fon Ortener  koja je i dalje komunista u duši. Obojica će se zaljubiti u Fridu.  Međutim, sovjetska tajna služba je uverena da Cajzig nije niko drugio do Hitlerov lični , odbegli astrolog. Na paradoksima zabuna i zabluda počiva surova parodija diktatura.


LENADER  HAUSMAN (1959)

Gost  Nedelje nemačkog filma je reditelj filma “Hotel Luks” Lenader Hausman,  u nemačkoj kinematografiji zastupljen kao reditelj, scenarista, glumac, producent. Studirao je u Istočnom Berlinu na Akademiji dramskih umetnosti “Ernst  Buh”. Po završetku studija  radio je kao reditelj i glumac na televiziji i u pozorištu, da bi ga 1991.godine uticajni časopis “Pozorište danas” (Theater Heute) proglasio za najboljeg mladog reditelja godine. Godine 1996. imenovan je za upravnika pozorišta u Bohumu postavši tako najmlađi upravnik pozorišta u Nemačkoj. Paralelno sa pozorištem radi na filmu i televiziji. Počeo je kao glumac u televizijskim filmovma, i do danas je odigrao više od dvadeset filmskih uloga.
Režirao je  osam igranih filmova. Probio se već debitantskim dugometražnim  ostvarenjem “Aleja Sunca”(1999) o mladima koji žive u podeljenom Berlinu. Taj film doneo mu je najveće nacionalne i niz medjunarodnih nagrada. Slično je bilo i sa narednim filmom “Gospodin Leman” . Sklon komediji kroz koju je obradjivao i najosetljivije teme, a većina je vezana za nemačke podele, Hausman je kao reditelj, scenarista i glumac , stekao ugled u javnosti ali i poverenje producenata  koji su u Hotel Luks uložili oko 11 miliona dolara.
Zanimljiv podatak iz njegove biografije je da je njegova baka (očeva majka) bila je jedno vreme udata za čuvenog pisca Hermana Hesea.

Prozor u leto (2011) 96`
Fenster  zum Sommer

režija i scenario: Hendrik Handlegten
fotografija: Peter Pšibilski
muzika: Timo Hietala
uloge: Nina Hos, Mark Vaške, Lars Ajdinger

Prva velika ljubav i prvi zajednički odmor: Julijane i August  zajedno putuju u Finsku kako bi uživali u letu i posetili njenog oca. Julijane je zbog Augusta ostavila svog momka Filipa, sa kojim je dugo godina zajedno živela. Međutim, u pauzi  putovanja  kroz  Finsku događa se nešto neobično nakon što je Julijane zaspala na ramenu svoga novog momka.


Dobro došli u Nemačku ( 2011) 95`
Almanya – Willkommen in Deutschland

režija: Jasmin Šamdereli
scenario: Jasmin i Nesrin Šamdereli
fotografija: Te Čau Ngo
muzika:Gerd Bauman
uloge: Vedat Erinčin, Fahri Jardim, Lilaj Huser,Demet Gul, Ajkut Kajačik,Erkan Karačajli…
nagrade: Nacionalna nemačka nagrada i nagrada nemačke kritike za najbolji film i najbolji scenario


Hisein Jilmaz je 1964. iz Turske otišao u Nemačku. Kasnije su mu se pridružili žena i deca. Sada njegova unuka sa puno topline i humora priča o prošlosti  porodice u trenutku kada cela familija putuje na odmor u Tursku u rodno mesto njihovih predaka. Svako od njih će se zapitati: “Gde je u stvari prava domovina ?” Paralelno, i za Huseinovog unuka Čenka  prvi dan u školi je značajan događaj – doduše nešto drugačiji od očekivanog. Iznenada  će se za sina Nemice i Turčina postaviti pitanje identiteta. Čenk vrlo brzo postaje svestan da je „drugačiji“ jer na fudbalu ga niko nije izabrao u tim…Ova komedija ni po jednom pitanju ne štedi ni Turke ni Nemce.  U pitanju je humor koji pročišćava  i oplemenjuje.


U senci (2010) 85`

Im Schatten

režija i scenario : Tomas Arslan
fotografija: Rajnhold Foršnajder
muzika: Geir Jensen
uloge: Mišel Matičević, Rajner Bok,, Karoline Ajhhorn, Uve Bom…
nagrade: Berlin (2010) – Femina- Film-Prize

Trojan je profesionalni razbojnik – uža specijalnost : provale. Po izlasku iz zatvora, nastavlja tamo gde je pre hapšenja stao ali sada kreće od početka. Ostao je bez novca, a u većinu njegovih starih poznanika  ne može da se pouzda. Rihard Bauer, koji od neke ranije provale duguje Trojanu novac, sada huška svoje ljude na njega. Zahvaljujući  Dori Hilman, sa kojom se posle dužeg vremena ponovo sreće, Trojanu se ukazuje  prilika da opljačka transport  novca. Ali, za tu akciju ima još zainteresovanih. I kriminalaca  i predstavnika zakona.  Glavni  junak više nije siguran ni u koga.


Pesma u meni (2010) 95`

Das  Lied in mir

režija: Florijan Kosen
scenario: Florijan Kosen, Elena fon Zauken
fotografija: Matijas Flajšer
muzika: Matijas Klajn
uloge: Džesika Švarc, Mihael Gvisdek, Rafael Fero, Karlos Portalupi…
nagrade: Nemačka filmska nagrada za najbolju muziku i za sporednu žensku ulogu, Bavarska filmska nagrada za najbolju kameru, Cirih – Zlatno oko za najbolji film na nemačkom jeziku

Na proputovanju za Čile, na aerodromu u Buenos Ajresu, mlada Nemica Marija čula je špansku dečiju pesmicu koja ju je strahovito uznemirila. Marija nikada nije učila španski, ali je ipak prepoznala pesmu. Skoro 30 godina ta pesma je  spavala u njoj i nikako se nije uklapala u period života koga se seća. Kada je Marijin otac saznao da se ona seća španske pesmice, odmah je krenuo u Argentinu. U momentu kada su otac i ćerka stali  jedno naspram drugog, otac  je shvatio da nikada nije bio bliži da svoju kćerku izgubi zauvek.


Zapadni vetar (2011) 90 min`
Westwind

režija: Robert Talhajm
scenario : Ilja Haler, Suzan Šmik
fotografija: Eva Flajg
muzika: Kristijan Konrad
Uloge: Friderike Beht, Luize Hejer, Franc Dinda, Folker Bruh…

Leto 1988: kao mladim i talentovanim sportistkinjama Nemačke Demokratske Republike , bliznakinjama Izi i Doren dozvoljeno je da putuju u trening kamp na jezeru Balaton u Mađarskoj. Tamo upoznaju dvojicu momaka iz Hamburga, Arnea i Nika. Nešto što je za Doren i Arnea počelo kao flert, razvija se u ozbiljnu ljubav za koju devojka iz Saksonske provincije rizikuje sve  odlučujući se za bekstvo na Zapad. Samo godnu kasnije , Berlinski zid je pao. Ali u leto 1988. mladost  to nije mogla da predvidi,  niti da sačeka.


Grad pod tobom  (2010) 110`
Unter dir die Stadt

režija: Kristof Hohlojzer
scenario: Kristof Hohlojzer, Ulrih Pelcer
fotografija: Bernhart Keler
muzika: Benedikt  Šifer
uloge: Robert Hunger-Biler, Nikolete Krebic, Mark Vaške…
nagrade: Nagrada nemačkih kritičara za najbolju muziku, Nirnberg – najbolja ženska uloga

Svenja Steve, supruga  ambicioznog bankara koji se bavi investicijama, upušta se u aferu sa šefom svoga muža. Zbog toga Oliver Steve biva sklonjen i „premešten“ u Džakartu. Strast koja se javlja pod okriljem moći i novca izaziva krizu koja će početi da uništava sve prave i slučajne aktere. Film je premijerno prikazan na Kanskom festivalu 2010. godine u programu “Izvestan pogled”.


Lolipop čudovište  (2011)  93`
Lollipop monster

režija: Ciska Riman
scenario: Ciska Riman, Lusi Van Org
fotografija:Hanes Hubah
muzika: Ingo Frencl
uloge: Jela Haze, Sara Horvat, Nikolet Krebic,Tomas Vodianka…
nagrade: Karlove Vari – nagrada Don Kihot – specijalno priznanje, Berlin – nagrada Femina,
Bavarska filmska nagrada:najbolja fotografija i najbolja mlada glumica

Tek  što je Unin otac, preosetljiv umetnik u stvaralačkoj krizi, sebi oduzeo život između ostalog i zato što ga je žena varala sa njegovim bratom, potresena tinejdžerka je naletela na Arijanu koja je stigla iz sasvim drugačijeg okruženja. Ona živi sa histeričnom  majkom i povučenim ocem, koje svakodnevno teroriše brat hiphondar. Dva sveta – Unin tmuran i protkan umetnošću i Arijanin slatkasto-šaren , snažno se sudaraju. Devojke se zbližavaju i bune se protiv sveta odraslih. Bez prevelikog sputavanja otkrivaju svet seksa i ubijanja sa kojim prestaje nevinost dečije sobe. Film je premijerno prikazan na Berlinskom festivalu.


Jutarnje more  (2011)  90`

Das Meer am Morgen
režija i scenario : Folker Šlendorf
fotografija: Lubomir Bakčev
muzika: Bruno Kule
uloge: Leo Pol Salmen, Ulrih Mates, Andre Jung, Žan Pjer Darusen…
nagrade: Bijaric – nagrada za najbolju mušku ulogu, Lišon – najbolja režija

Tragičan događaj odigrao se jednog sunčanog oktobarskog dana 1941. u okupiranoj Francuskoj. U Nantu je nasred ulice ubijen nemački oficir. Hitler reaguje histerično i za odmazdu zahteva streljanje 150 Francuza po kratkom postupku. Na listi za odstrel je i Gi Moke, sedamnaestogodišnjak uhapšen  za vreme nacional-socijalističke okupacije zato što je u bioskopu bacao letke protiv okupatora .


Ratnica     (2011)  106`
Kriegerin

režija i scenario : David Vnent
fotografija: Jonas Šmager
muzika: Johanes repka
uloge: Alina Levšin, Jela Haze, Sajed Ahmad, Gerdi Zint …
nagrade: Nemačka filmska nagrada – najbolji film, najbolji scenario, glavna ženska uloga (Alina Levšin), Prix Europa – najbolji scenario, Bavarska filmska nagrada – najbolja režija filma za mlade i nagrada za mladu glumicu (Jela Haze), Minhen – najbolji scenario, glavna ženska uloga, Sao Paulo – nabolja ženska uloga (Alina Levšin)

Mariza ima nepunih 20 godina. Neonacista  je i reaguje agresivno kad god joj se neko ne sviđa. Živi u učmalom istočnonemačkom gradiću, mrzi strance, Jevreje, političare, kapitalizam, policiju i sve one za koje smatra da su krivi što je njen dečko Sandro završio u zatvoru i što joj se svet ruši na svakom koraku. Nešto mlađa , petnaestogodišnja, prkosna Svenja,  pokušava da se uvuče u Marizino društvo, s namerom da među neonacistima zauzme  njeno mesto. Međutim stvari se menjaju kada Mariza naleti na izbeglicu iz Avganistana.


Ono što ostaje (2012) 88`
Was bleibt
režija: Hans-Kristijan Šmid
scenario: Bernd Lange
fotografija: Bogumil Godfrejov
muzika: Notvist
Uloge: Korina Harfuh, Lars Ajdinger, Ernst Štecner, Sebastijan Cimler…  

Jedan naizgled zdrav porodični svet na produženom letnjem vikendu  posle koga ništa neće biti kao što je nekad bilo. Ginter i Gite žive u otmenoj kući okruženoj  zelenilom i raduju se dolasku sina Marka koji sa sobom dovodi i unuka Zovija iz Berlina. Deca imaju uspešan život: pred Markom je možda karijera pisca dok  njegov brat Jakob ima modernu zubarsku ordinaciju. Sve deluje uredno i sigurno  do trenutka kada Gite, koja godinama pati od depresije, saopštava da je izlečena i da je ostavila lekove. Ostali u tome vide ugroženost svojih interesa. Fasada navodno zdrave porodice se urušava, a baki se gubi svaki trag.
Film je svetsku premijeru imao u takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog festivala.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..