Marina-Abramovic_Artist-is-presentPeti međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS biće održan od 4. do 9. maja u Beogradu i Novom Sadu. Ulaznice za projekcije filmova u Sava centru koštaju 250 dinara, dok za projekcije u DOB-u koštaju 150 dinara, u DKC-u i “Fontani” po 200 dinara, a u DKSG-u 150 dinara. Nakon Beograda i Novog Sada, najavljena je turneja BELDOCS-a u 12 gradova u Srbiji.

Uprkos lošoj finansijskoj situaciji, u selekciji filmskog kritičara Miroljuba Stojanovića, režisera Vladimira Perovića i Borisa Mitića, te direktora BELDOCS-a Mladena Vušurovića, publika će videti ukupno 29 filmova, objedinjenih sloganom “Koji film”.

Osim domaćeg i međunarodnog takmičarskog programa, peti BELDOCS će imati i dva revijalna i specijalni program, a počeće 4. maja u Sava centru premijerama domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova “Biba struja” Dušana Čavića i Dušana Šaponje - akcionim portretom neobičnog junaka koji prži viršle golim rukama, i dugoočekivanim filmom “Lice revolucije” Vladimira Milovanovića o najvatrenijem članu pokreta Otpor za vreme režima Slobodana Miloševića, najavljeno je 11. aprila na konferenciji za novinare u Domu omladine, gde će program biti delom i održan.

U selekciji filmskog kritičara Miroljuba Stojanovića, režisera Vladimira Perovića i Borisa Mitića, te direktora BELDOCS-a Mladena Vušurovića, publika će videti ukupno 29 filmova, objedinjenih sloganom “Koji film”.

Najskuplji film na BELDOCS-u je dokumentarac Vernera Hercoga o pećinskom slikarstvu, koji će biti prikazan samo u bioskopu “Fontana", budući da je u 3D tehnologiji. Reč je o pećinama u južnoj Francuskoj u koje su prvi put ušle filmske kamere, a turistima je zabranjeno i da ulaze i da snimaju.

Posebna programska celina BELDOCS-a “Angažovani dokumentarni film” predstaviće dokumentarce o ljudskim pravima i društveno angažovane filmove, koji će biti i povod za tribine posle projekcija.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..