image"Slobodna zona" do sada je izdala tri seta priručnika sa DVD kompilacijama za korišćenje filma u nastavi građanskog vaspitanja u srednjim školama.

 

U proteklih pet godina, kroz aktivnosti u nastavi i vanškolske programe uspešno su sarađivali sa 524 profesora građanskog vaspitanja iz 268 srednjih škola iz 86 gradova širom Srbije koji od školske 2007/08. u nastavi koriste 49 filmova koje  im je "Slobodna zona" obezbedila kao dodatno nastavno sredstvo u radu sa preko 30.000 - 40.000 učenika/ca, a od 2012. godine otpočela je isti program namenjen osnovnim školama u Srbiji.

Projekat "Slobodna zona Junior" je uspostavljen s namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta i da se na taj način problematika ljudskih prava sagleda i razume planetarno i u što potpunijem značenju. Filmovi namenjeni nastavnicima građanskog vaspitanja i učenicima koji taj predmet pohađaju prilagođeni su trajanju školskog časa, uzrastu gledalaca i temama koje ovaj predmet obrađuje. Uz svaki komplet filmova pripremili smo i priručnik za profesore koji bi trebalo da im olakša rad u učionici predlažući im dodatne teme za razgovore i moguće metoda rada.

Putem progrаmа „SLOBODNA ZONA JUNIOR/film kаo dodаtno nаstаvno sredstvo" odgovara se nа potrebu zа modernizаcijom nаstаve kаko bi je učinili interаktivnijom.
Komisija sačinjena od 5 eksperata (autora priručnika), tri nastavnika građanskog vaspitanja (2 pedagoga i jedan psiholog) i 15 osnovnoškolaca odabrala je između 70-tak odgledanih filmova, 23 filma koji su uključeni u ovo prvo izdanje priručnika za osnovne škole. Predfinalnu selekciju napravio je selektorski tim filmskog festivala "Slobodna zona" Rajko Petrović i Branka Pavlović.
Pri izboru se vodilo računa o umetničkim kvalitetima filmova, njihovoj adekvatnosti za korišćenje u nastavi (posebno u nastavi predmeta građansko vaspitanje), kao i njihovom trajanju.

Tokom februara i marta organizovaće se seminari za nastavnike građanskog vaspitanja u osnovnim školama u sledećim gradovima: Beograd, Niš, Novi Sad, Čačak, Kragujevac, Subotica i Kikinda.
Mesta za učesnike februarskog seminara su popunjena.

Obrazovni model projekta se realizuje u saradnji sa Udruženjem za razvoj građanskog vaspitanja i obrazovanja za demokratiju i Aktivom profesora Građanskog vaspitanja Beograda, kao i direktnim kontaktom sa samim nastavnicima koji predaju ovaj predmet.
Projekat „Slobodna zona Jr" realizuje se uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru projekta Podrška civilnom društvu i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..