Festival francuskog filma biće održan od 19. do 23. juna na nekoliko lokacija na otvorenom u Beogradu, kao i u Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu. Na šestom izdanju festivala publika će imati priliku da pogleda najnovija ostvarenja iz Francuske, od kojih više njih pripadaju ovogodišnjoj selekciji Kanskog festivala, jednog od najznačajnijih filmskih susreta u svetu. Projekcije će biti održane na Kosančićevom vencu, Silosima, platou između dve kule poslovnog centra “Ušće”, Beograd bašta, dok će u Novom Sadu filmovi biti prikazani u Kulturnom centru Novog Sada, u Nišu u bioskopu Cine Grand, dok će se u Zrenjaninu program održati početkom jula.

Na konferenciji za medije održanoj u mts Dvorani prisutnima su se obratili Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji, Dragan Bjelogrlić, reditelj i kum festivala, Igor Stanković, direktor festivala i Aleksi Manenti, glumac.
 
Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji je na konferenciji za medije kazao da je Festival francuskog filma plod dugogodišnje saradnje između Francuskog instituta i partnera, kao i da je njegova misija promocija francuske kinematografije. On je naveo da Sporazum o koprodukcijama iz 2019. koji je potpisan prilikom zvanične posete Emanuela Makrona danas ima svoj pravi smisao. On je izrazio posebno zadovoljstvo povodom novog mesta na kome će se prikazivati filmovi, Beograd bašta u Bregalničkoj ulici na Zvezdari (stari bioskop koji je nekada pripadao Beograd filmu). “Posebno smo ponosni što u godini kada je Pariz domaćin Olimpijskih igara organizujemo specijalni deo programa festivala koji će biti posvećen sportu. Festival francuskog filma deo je posebnog događaja Ritam francuske kulture koji smo posvetili najvećem sportskom susretu na svetu. Hteo bih da izrazim posebnu zahvalnost Igoru Stankoviću i Draganu Bjelogrliću koji je pristao da bude kum festivala, ali i partnerima festivala, a to su generalni pokrovitelj Telekom Srbija, Mlekoprodukt - Ile-dE-France, MPC Properties, L’Oréal Balkan, TV5 Monde. Naš partner je i Opština Stari grad”, rekao je Pjere.
 
Festival francuskog filma svake godine bira kuma ili kumu koji svojom reputacijom podržavaju festival. Kum ovogodišnjeg izdanja je glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, nagrađivani autor čiji filmovi su ostvareni u koprodukciji sa Francuskom. Dragan Bjelogrlić je povodom počasne titule kuma izjavio: “Zahvaljujem se na ovoj značajnoj funkciji kuma festivala koja je u srpskoj tradiciji veoma važna i potrudiću se da budem kum u najboljem smislu te reči. Francuska kinematografija je, sa svojom dugogodišnjom tradicijom, estetikom, hrabrošću i otvorenošću za male kinematografije, stožer evropskog filma. Ovaj festival, koji iz godine u godinu raste i razvija se, je veoma značajan kako za Francusku, tako i za nas. Ono što je značajno je to da i naši filmovi nalaze svoje mesto u francuskim bioskopima i sa velikim zadovoljstvom najavljujem da će film Čuvari formule biti prikazan u 80 bioskopa u Francuskoj. Važno je da čuvamo ovu jaku vezu između naše dve zemlje, a ja sam posebno ponosan što sam deo tog novog mosta koji se gradi, a tako doživljavam i svoju funkciju kuma”.
 
Igor Stanković, direktor festivala, predstavio je ovogodišnji program i istakao: “Ovogodišnje izdanje će otvoriti film Nepoželjni reditelja Ladža Lija, i sa glumcem Aleksijem Manentijem, koji će biti i gosti festivala. Drugog dana festivala biće prikazan film koji je otvorio Kanski festival Drugi čin Kentena Dipijea sa velikim imenima francuskog glumišta. Svi filmovi na festivalu su deo prošlogodišnje produkcije i pozvao bih sve da posete prelepe lokacije na kojima će biti prikazani, a ulaz na projekcije će biti slobodan.”
 
Aleksi Manenti, glumac i scenarista, je na pitanje šta za njega znači dolazak na Festival francuskog filma i kakva je njegova veza sa Srbijom kazao da mu je veliko zadovoljstvo što će biti gost Beograda za koji je veoma vezan budući da mu je majka poreklom iz Srbije. “Veoma mi je drago što ću predstaviti film Nepoželjni i radujem se da vidim reakcije Beograđana. Meni je važna saradnja sa rediteljem, a drago mi je da sam sa rediteljem Ladžom Lijem sarađivao i na njegovom prethodnom filmu Jadnici”. O radu na filmu Čuvari formule Manenti je napomenuo: “Srećan sam što se film od juče prikazuje u Francuskoj i već dobija sjajne kritike u francuskim medijima. Tema fillma je od izuzetnog značaja za oba naša naroda”.

Organizatori Festivala francuskog filma su Francuski institut u Srbiji, MegaCom Film i mts Dvorana. Festival su podržali Telekom Srbija kao generalni pokrovitelj, Mlekoprodukt - Ile-dE-France, MPC Properties, L’Oréal Balkan, TV5 Monde i Opština Stari grad.

FOTO: Filip Olćan

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..