Uz srpsku premijeru filma „Mesto za stolom” sinoć je u Dvorani Kulturnog centra Beograda otvoreno šesnaesto izdanje Španskog metra, festivala filma na španskom jeziku. Ukupno dvadeset filmova u okviru ovogodišnjeg festivala biće prikazano u Beogradu i Novom Sadu, dok će deo programa biti dostupan kroz onlajn projekciji publici širom Srbije. „Hvala vam što ste došli na ovu manifestaciju, na kojoj je za sve ove godine prikazano oko 320 filmova na španskom, kao i drugim jezicima koji se govore u Španiji i Latinskoj Americi”, izjavio je na otvaranju festivala direktor Instituta Servantes u Beogradu Đuzep Marija de Sagara Anhel.

„U ovom izdanju predstavljamo filmove iz Argentine, Čilea, Kolumbije, Kube, Ekvadora, Perua, Meksika i Španije”, dodao je on, zahvalivši predstavnicima ambasada pomenutih zemalja koje su pomogle Institutu Servantes pri odabiru filmova.

Ivan Aranđelović, gost urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, podsetio je publiku da ove godine Institut Servantes obeležava dve decenije postojanja u Beogradu, dok je Dvorana Kulturnog centra prošle godine proslavila 60. rođendan.

„Sve te godišnjice i jubileji obavezuju nas da budemo još bolji, što ćemo pokazati i narednih dana na ovom festivalu”, kazao je Aranđelović.

Puna sala DKC-a aplauzom je pozdravila film „Mesto za stolom” rediteljke Anheles Gonsales Sinde, dirljivu priču o Isijar i Fernandu koji se, svako na svoj način, suočavaju sa gubitkom roditelja. Do kraja festivala, između ostalog, publiku očekuju novi film rediteljke Aranće Ećevarije „Kineskinje”, španski bioskopski hit „Postala sam viralna”, peruanska komedija o klasnim sukobima „I u najboljim porodicama”, nagrađivana kolumbijska drama „Majka”, kvir komedija iz Čilea „Fantomski projekat”... Prvi put na festivalu će biti prikazan po jedan film iz Ekvadora i sa Kube - tinejdžerska komedija „Neprilagođena si ili se praviš” i duhoviti omnibus „AM-PM”.

Ulaznice za sve projekcije mogu da se kupe na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Tokom trajanja festivala, u okviru pratećeg programa, publika iz cele Srbije biće u prilici da pogleda neke od kultnih španskih ostvarenja u okviru ciklusa posvećenog Huanu Marineu, aktuelnom dobitniku počasne nagrade Goja. Četiri filma na kojima je Marine radio biće besplatno dostupna publici širom Srbije u onlajn formatu, putem Vimeo kanala Instituta Servantes.

Nakon toga, Španski metar putuje u Novi Sad. Dvanaest ostvarenja iz glavnog programa biće prikazano od 4. do 10. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

Filmski festival Španski metar organizuje Institut Servantes u Beogradu, u saradnji sa ambasadama Argentine, Meksika, Kube i Španije u Srbiji, ambasadama Ekvadora, Kolumbije i Perua u Mađarskoj, kao i Ambasadom Čilea u Grčkoj.

Detaljan program festivala, sa informacijama o svim filmovima i rasporedom projekcija, dostupan je na zvaničnom sajtu spanskimetar.rs.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..