U okviru pratećeg programa ovogodišnjeg Španskog metra, publika širom Srbije imaće priliku da od 29. maja do 3. juna besplatno pogleda četiri klasika španske kinematografije. Šesnaesto izdanje filmskog festivala Španski metar, u organizaciji Instituta Servantes u Beogradu, donosi ukupno dvadeset filmova iz zemalja španskog govornog područja. Filmovi iz glavnog programa biće prikazivani od 29. maja do 3. juna u Dvorani Kulturnog centra Beograd, a potom i Kulturnom centru Novog Sada od 4. do 10. juna. Linkove ka filmovima mozete naci na zvanicnom sajtu festivala.

Prateći program festivala, ciklus Počasna nagrada Goja biće dostupan ljubiteljima filma iz cele zemlje, a on će i ovog puta biti posvećen aktuelnom dobitniku počasne nagrade Goja koju dodeljuje španska Akademija umetnosti i filmskih nauka. Za 2024. godinu to je direktor fotografije i restaurator Huan Marine (Barselona, 1920).

Akademija umetnosti i filmskih nauka u svom obrazloženju navodi da je Marine prepoznat „po svojoj potpunoj posvećenosti filmu tokom više od osamdeset godina karijere kroz istoriju španskog filma, kao i zbog napornog rada na očuvanju i restauraciji filmskog materijala i neumornom ukazivanju, kroz svoj rad, na važnost svetlosti u istoriji našeg filma“.

Za ovu priliku odabrani su filmovi „Ponos” (1955), „Milioni u smeću” (1966), „Astronaut” (1970) i „Pukotina” (1989). Sva četiri filma koja čine ovaj ciklus biće dostupna u onlajn formatu, u originalnoj verziji sa titlovima na srpskom jeziku, putem Vimeo kanala Instituta Servantes, od 29. maja u 19 časova do 3. juna u 19 časova.

Iako su u pitanju filmovi na kojima je Marine radio u različitim periodima svog života, čini se kao da komuniciraju u parovima.

S jedne strane, crno-beli kadrovi u dva prva filma, „Ponos” i „Milioni u smeću”, odslikavaju različitu prirodu vizuelne estetike iza filma snimljenog na selu i onog u gradu, naročito noću. S druge strane,  „Astronaut” i „Pukotina” su dva naslova smeštena u dva žanra koja zahtevaju fotografiju koja čini verodostojnim natprirodne prostore kao što su oni u naučnoj fantastici i hororu.

Svečano otvaranje Španskog metra biće održano 29. maja u 19 časova, u Dvorani Kulturnog centra Beograd, uz srpsku premijeru filma „Mesto za stolom” (El comensal) rediteljke Anheles Gonsales Sinde.

U okviru glavnog programa festivala biće prikazana dugometražna i kratkometražna ostvarenja iz Španije, kao i drugih zemalja španskog govornog područja. Publika će moći da pogleda izbor filmova najnovije produkcije, od urnebesnih komedija do zanimljivih drama, od adaptiranih romana do originalnih priča. Ulaznice po ceni od 300 RSD mogu se kupiti na blagajnama dvorana u kojima se prikazuju filmovi.

Filmski festival Španski metar organizuje Institut Servantes u Beogradu, u saradnji sa ambasadama Španije, Argentine, Meksika i Kube u Srbiji, ambasadama Ekvadora, Kolumbije i Perua u Mađarskoj, kao i Ambasadom Čilea u Grčkoj.

Detaljan program festivala, sa informacijama o svim filmovima i rasporedom projekcija, dostupan je na zvaničnom sajtu spanskimetar.rs.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..