Na konferenciji za medije u okviru tekućeg Beldocs festivala, predstavljen je film koji zatvara 17. Beldocs u sredu, 29. maja u 19.30 u Domu omladine Beograd - „Film je promenio svet“. Predstavili su reditelji, Darko Bajić i Siniša Cvetić, kao i protagonista filma, doajen srpskog filma, Miša Radivojević - reditelj i scenarista. „Film je promenio svet“ je film o reditelju i scenaristi Milošu Miši Radivojeviću, koji je od vremena „crnog talasa“ do danas, svojim ostvarenjima sačuvao poziciju radikalnog filmskog autora i jednog od najvažnijih predstavnika art filma u jugoslovenskom i evropskom kontekstu.

Sam film je deo jednog većeg serijala koji bi trebalo da se bavi filmskim nasleđem, koja će nas čekati u budućnosti“ Ceo projekat se zove „Film davne budućnosti“, čiji je autor i moderator Darko Bajić, i reditelj, Darkov student, Siniš Cvetić. Koncept je kreiran s ciljem da sačuva iskustvo reditelja koji su obeležili kinematografiju Srbije. Ovaj model očuvanja i prezentovanja kulture sećanja pokazao se kao atraktivan i veoma delotvoran. Premijera prvog filma koji nosi naziv po projektu „Film davne budućnosti“ organizovana je u velikoj sali MTS dvorane uz prisustvo više od 1000 gledalaca i filmskih profesionalaca. Mediji su s velikom pažnjom tretirali ovaj projekat, a sa velikim pijetetom i radoznalošću posvetili medijski prostor akterima filma – Đorđu Kadijeviću, Bori Draškoviću, Miši Radivojeviću i Zdravku Šotri čije intervjue ljubitelji njihovih filmova dugo nisu imali prilike da pročitaju i vide.

„Iskustvo filmske trake je jako važno da se ugradi u novu tehnologiju. Jer nova tehnologija do besmislenosti ubrzava stvari. Bioskop je jako bitan jer tu komuniciramo sa filmom, jer taj film je poslednjih godina jedino slobodno ostrvo … Ovaj film na pravi način želi da sačuva iskustvo ljudi koji su snimali filmskom trakom, ne zato što je to nešto genijalno, nego zato što kada smo snimali filmskom trakom, u tim trenucima smo se osećali kao da nam je Bog dao nagradu. I upravo u ovom filmu o Miši Radivojeviću on sam kaže da je film promenio svet“ – rekao je Bajić.

Siniša Cvetić, kao glas jedne mlađe generacije u ovom filmu, rekao je; „Profesor mi je predložio da napravimo razgovor sa čuvenim rediteljima i kad smo shvatili koga smo uspeli da dobijemo, morali smo ozbiljno da se pripremimo i da nađemo dobru rezoluciju svih filmova ovih velikih reditelja, za montažu. Tako da je ovaj film važan i kao neko očuvanje njih kao reditelja, njihovog načina razmišljanja i kao želja da se probudi interesovanje kod mlađih generacija za njihove filmove“ - istakao je Cvetić.

Miša Radivojević je na kraju istakao da je film „Film je promenio svet“ i ceo projekat „Film davne budućnosti“  znak jedne plemenite namere autora da odabere grupu doajena, u vrlo teškom vremenu za kulturu i da je zahvalan za takav gest u koji je uložen rad i poštovanje prema svim tim ljudima.

foto Prventer

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..