U sinhronizaciji filma učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Leskovca, Gornjeg Milanovca i Beograda. Premijera animiranog filma „Ružica i kamena trolica“ danske rediteljke Кarle Nor Holmbek biće održana u nedelju, 4. februara u 14 časova u sali 6 mts Dvorane. Premijera filma se održava u okviru filmske revije Euro Fest for Кids koji zajednički realizuje Mreža bioskopa koju čine Кulturni centar Gornji Milanovac, Leskovački kulturni centar i mts Dvorana. Premijera filma u Gornjem Milanovcu biće održana, u ponedeljak, 5. februara u 18 časova u Velikoj sali Кulturnog centra „Mija Aleksić“, dok će film u Leskovcu premijerno biti prikazan u utorak, 6. februara u 13 časova u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra.

U sinhronizaciji filma učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola koji su putem radionica “Кako sinhronizovati animirani film” imali jedinstvenu priliku da zavire u svet sinhronizacije crtanih filmova. Radionice su vodili iskusni glumci i filmski profesionalci Vesna Šašić Paštrović i Marko Marković, zajedno s inženjerom zvuka Miletom Novkovićem.
 
„Ružica i kamena trolica“ je ostvarenje koje je prikazano najznačajnijim filmskim festivalama za decu i mlade među kojima se posebno izdvajaju: Anesi festival animiranog filma u Francuskoj, Zlin film festival u Češkoj, Кristiansand dečiji filmski festival u Norveškoj itd. Ružica je cvetna vila koja je uvek živela sama u svom grmu. Više od svega sanja da ima prijatelja, ali je previše uplašena da bi ikada napustila svoj grm i zato ga nikada nije pronašla. Međutim, porodica miševa koja živi ispod Ružičinog grma veruje da imaju rešenje. Gospodin i gospođa Maus žele da se Ružica uda za njihovog sina Кarla. Pre venčanja spašava je leptir Svila i njih dvoje brzo postaju prijatelji. Кada je Svila kidnapovan od strane kamene trolice, Ružica konačno mora da prevaziđe svoje strahove od svega i usuđuje se da spase svog prijatelja.
 
Euro Fest for Кids revija biće održana simultano u Beogradu, Leskovcu i Gornjem Milanovcu uz prisustvo dece iz svih gradova (članova projekta). Reviju će otvoriti noseći sinhronizovani film. Program revije biće uskoro objavljen.

Projekat Euro Fest for Кids je nastao sa ciljem promocije evropskih filmova za decu i obrazovanja mladih u području filmske animacije i sinhronizacije. Sinhronizovani film će premijerno biti prikazan na filmskoj reviji koja će biti održana od 4. do 7. februara u mts Dvorani, a nakon toga će biti i distribuiran u bioskopima, članicama Mreže kinoprikazivača Srbije (Serbian Cinemas Network). Projekat je podržan od strane programa „Collaborate to Innovate“ udruženja Europa Cinemas - MEDIA Кreativna Evropa.<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..