Nagrada "Zlatni rog", festivalski Grand Prix  sinoć završenog "Festivala europskog i mediteranskog filma" u Kopru, Slovenija, jednoglasnom odlukom medjunarodnog žirija pripala je srpskom filmu "Neprijatelj" u režiji Dejana Zečevića.
Žiri je smatrao da se film "Neprijatelj" izdvojio u konkurenciji od devet evropskih filmova "zanimljivim scenarijem, sugestivnom scenografijom i glumom, inspirativnom fotografijom i veštim redateljskim postupkom".

Ovo je sesnaesta nagrada filmu "Neprijatelj" koji je prosle nedelje u glavnom programu, "Svetska kinematografija", najvećeg Azijskog festivala "Busan medjunarodni filmski festival" imao svoju internacionalnu premijeru. O uspehu premijere najbolje govori činjenica da su svetski agenti prodaje filma, francuska kuća "Insomnia", ugovorila bioskopsku distribuciju na ovom kontinentu (više o Neprijatelj-u na BIFF pogledajte u saopštenju na linku http://web.me.com/insomniaws/Site_41/THEENEMY41.html )

Za sada je poznato da će krajem ovog meseca film imati premijeru u još tri drzave, u glavnim programima tri značajna festivala: "Film festival Kotbus", Nemačka, "Cinemed mediteranski filmski festival u Monpelijeu", Francuska, i "Medjunarodni filmski festival u Solunu", Grčka.

U filmu igraju: Aleksandar Stojković, Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Marija Pikić, Ljubomir Bandović, Slavko Štimac, Dragan Marinković, Goran Jokić, Stefan Bundalo, Vladimir Đorđević, Duško Mazalica.
Snimljen je u koprodukciji Filmske kuce Biberche, iz Beograda, Balkan Film, iz Banja Luke, Maxima Film, iz Zagreba i Tivoli Films, iz Budimpeste.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..