kinofilplakatU petak, 07. oktobar, 20:00 KINOFIL / Projekcija filma i razgovor sa autorom Damir Janečekom. KINOFIL je priča o lošem tretiranju ‘najboljih čovekovih prijatelja’ koje na ulicama Sarajeva hvataju žicama i ubijaju na licu mesta, dok gradske vlasti nemaju sluha za inicijative aktivista da se u tom gradu, uprkos urednoj dokumentaciji, izgradi pravi savremeni azil za pse.


Ovo je angažovani dugometražni film koji predstavlja pokušaj da se spreče patnja i bol nedužnih životinja uslovljene torturom koja se godinama sprovodi u Bosni i Hercegovini, a o kojoj se ovim filmom po prvi put progovara.

Damir Janeček studirao je televizijsku, radijsku, filmsku i pozorišnu režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Snimio je nekoliko kratkih i dokumentarnih filmova. Njegov film “Halid Bunić – Vječni” prikazan je na brojnim internacionalnim festivalima, među kojima je i zagrebački Motovun, i osvojio je nekoliko nagrada za najbolji dokumentarni film. Janeček redovno piše filmske kritike za sarajevske nedeljnike.

Scenario: Damir Janeček
Producent: Damir Janeček i ASU Sarajevo
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..