Šestog festivalskog dana, 14. septembra, u srpskom takmičarskom programu u Amifiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, prikazan je film „Zemlja“ Marka Šipke, koji prati poslednje žive stanovnike jednog napuštenog planinskog sela u Bosanskoj krajini, koji se vraćaju na svoje ognjište. Marko Šipka, reditelj filma “Zemlja”, o svom filmu je rekao: “Nisu mi bile bitne istorijske činjenice, iako su na početku filma jasno naznačene, da bi gledaoci mogli da smeste priču u neki vremenski, prostorni i istorijski okvir. Više su me interesovale lične priče junaka, i priče koje sam ja slušao kao klinac boraveći u tom selu u Krajini.

Bilo mi je interesantno kako su ljudi sva ta stradanja i patnje, koji su se dešavali tokom vremena, uglavnom pretvarali u neke romantične priče, bajke, iako to one naravno nisu.

U međunarodnom takmičarskom programu u Kulturnom centru Beograda prikazan je film “Ova kiša će zauvek padati” Aline Gorlove, o sudbini 20-ogodišnjeg Andrija Sulejmana, koji je pobegao 2012. od rata u Siriji, ne sluteći da će ga ponovo dočekati rat, ovoga puta u Ukrajini. “U ovom filmu ne govorim samo o ukrajinskom ili sirijskom ratu, već pokušavam da govorim o ratu u globalnom kontekstu. Šta on znači za čovečanstvo? Zašto započinjemo nove konflikte? Da li će se jednog dana završiti ili je to beskonačni proces, u kome se rat i mir dopunjuju poput crnog i belog”, konstatovala je Alina Gorlova o svom filmu.

U istoj selekciji na programu je bio i film “Naša zemlja, naš oltar” Andrea Guiomara iz Portugala, o poslednjim danima projekta Aleixo u Portu, naselja za socijalnim stanovima koje je tokom nekoliko decenija dospelo na loš glas.

Gost festivala bio je i reditelj Vitalij Manski čiji je film “Gorbačov.Raj”, o jednom od najpoznatijih političara 20. veka, prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci. U popodnevnim satima publika je mogla da prisustvuje u posebnom događaju – razgovoru između Manskog i Želimira Žilnika pod naslovom „Documentary Cinema: A Mirror or A Magnifying Glass?”. U Jugoslovenskoj kinoteci na programu je bio i film “Što dalje to bolje” Gane Jaroševič. O simbolici koju nosi naziv filma, ona je rekla: “To su zapravo reči glavnog protagoniste u filmu. On kaže kako je njegov san da ode daleko od velikih gradova i gužve u njima. Što dalje od civilizacije”.

Na terasi Art Bioskopa Kolarac gostovao je Siniša Gačić, autor filma “Ćerka Kamore” o Kristini Pinto, ženi koja je nekada radila kao plaćeni ubica za kriminalni sindikat Kamoru, a nakon izlaska iz italijanskog zatvora suočena je s izazovima svakodnevnog života. “Imam drugaricu koja se preselila u mali ribarski grad pored Napolija gde ta devojka živi, gde je odrađivala poslednji deo svoje zatvorske kazne. Preko njihovog poznanstva sam ja uleteo u priču. Nisam se uopšte toliko bavio kriminalom kao društvenim problemom, već time kakav emotivan život ima osoba koji za sobom ima jako krvavu kriminalnu priču, i kakvi su njeni intimni odnosi sa najbližim ljudima”.

Sedmog festivalskog dana, u sredu 15. septembra u 20 časova u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, u srpskom takmičarskom programu biće prikazan film “Telenovela sivo u koloru” Filipa Martinovića, u kome je autor ujedno i protagonista.U potrazi za odgovorima, zajedno sa Ašom, Etiopljankom čija je prošlost još komplikovanija od njegove, Filip Martinović kreće u filmsku i životnu potragu za odgovorima na osnovno pitanje identiteta. Pre ovog filma biće prikazano i kratkometražno ostvarenje “Posedim i poćutim ni o čemu” reditelja Nikole Stojanovića. Oba autora učestvovaće u razgovoru o svojim filmovima.

U međunarodnom takmičarskom programu u Kulturnom centru Beograda, U 19 časova biće prikazan film “Belosvetski otpad” Nikolaja N. Viktorova (uz razgovor s autorom), koji na specifičan način način oslikava život na krajnjem severu Rusije, sa protagonistom Ilijom u fokusu.

Među gostima festivala, u sredu će biti Marek Moučka, reditelj kratkometražnog filma „U plitkoj vodi“ koji će biti prikazan u 19 časova u Kulturnom centru Beograda. Marija Zidar će uživo govoriti o svom filmu „Pomirenje“, koji je na programu na istoj lokaciji u 21:30h.

Foto: Beldocs Promo

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..