Peti PLAN B posvećen je prvoj generaciji filmmejkera sa radionice Ateljea Varan i njihovim filmovima. U četiri termina subotom, od 19. septembra do 10. oktobra, predstavlja svih 11 filmova sa prve Varan radionice, uz stručno vođenje i razgovore sa autorima nakon projekcija njihovih filmova. U okviru četvrtog termina, u subotu 10. oktobra od 20 časova prikazujemo filmove Jelene Jovčić i Dragana S. Nikolića. Projekcije se održavaju u sali Amerikana Doma omladine Beograda, a ulaz je slobodan. Ovogodišnji 5. po redu, festival PLAN B posvećen je subverzivnosti “malih” filmova, subverzivnosti nezavisnih filmskih produkcija i filmmejkerskih radionica, subverzivnom prenošenju gerilskih filmaških iskustva sa kolena na koleno i širenju što veće filmske demokratičnosti. Zbog toga će festival, pod sloganom Cinéma vérité Srbija, biti posvećen radionici dokumentarnog filma Ateljea Varan, koja je u Srbiji prvi put održana 2004. godine. 

10.10.2020. u 20h film “IGRA”

U Beogradu, u Jeleninoj porodici, tri generacije žive pod istim krovom. Jelena ima 27 godina i želi da se odvoji od roditelja. Stan nije mali, ali se ona u njemu oseća skučeno. Njen otac se smeje i odbija da joj pozajmi novac da iznajmi sopstveni stan. Baka je podržava, ali tiho. Majka skuplja kupone iz vrećica kafe. Ako pobedi na izvlačenju, svi problemi će biti rešeni – Jelena će postati nezavisna.
režija: JELENA JOVČIĆ

22h film “HOTLAJN” 31’

Priča koja pomera unutrašnje granice uobičajenih porodičnih odnosa. Sin koji nalazi posao majci na hot-lajnu, da bi joj nakon očeve smrti pomogao, i osvetio joj se istovremeno. Sestra koja mu pomaže da ožive zakopana i duboko potisnuta sećanja. Ožiljci koji ostaju, samo su trag u vremenu, koje naši životi ispisuju po nama.
režija: DRAGAN S. NIKOLIĆ

Tokom godina iznedrila je jedanaest filmmejkera koji su danas profesori prestižnih fakultata od Amerike do Beograda, reditelji koji stvaraju širom sveta, programeri, selektor i direktori značajnih filmskih festivala, a njihovi filmovi osvajali brojne nagrade, prikazivani na televizijama i festivalima… Projekcijama filmova sa prve radionice Ateljea Varan se ujedno podesećamo gde smo kao društvo bili te godine, jer iako su ovi filmovi intimna i lična dokumentarna svedočenja u svima njima su i obrisi vremena u kome su nastali. Takođe, pratimo razvojni putu svakog od ovih autora, i sa njima razgovaramo gde su bili, šta su radili i kuda idu, da li možda neki od njih više nisu u filmskim vodama.

Festival subverzivnog filma “PLAN B” nastao je u Domu omladine Beograda kao potreba da se isprate savremeni tokovi angažovanih i društveno bitnih tema u filmovima. Ove godine osvrćemo se unazad, tražeći u nama samima i u našoj neposrednoj blizini šta je to što je bilo drugačije, što je možda posejalo klicu neke buduće promene, promene na bolje, i šta se sa tom promenom dogodilo u međuvremenu.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..