Ciklus tribina: 12 gnevnih filmova, održaće se 9. oktobra u 20 časova u Domu omladine Beograda. Učestvuju: Marko Đorđević, scenarista, reditelj, montažer; Filip Đurić, glumac; Ivana Vuković, glumica i Miloš Pušić, producent. Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičar. Tribina „Moj jutarnju smeh: Prokrastinacijski gnev u srpskom filmu“ imaće u svom fokusu voljeni i nagrađivani dugometražni igrani debi scenariste, reditelja i montažera Marka Đorđevića. Pobednik Festivala autorskog filma, po mnogima najbolji domaći film u protekloj godini, „Moj jutarnji smeh” je priča o Dejanu (glumi ga Filip Đurić) koji, iako se bliži tridesetoj, i još uvek živi sa roditeljima. Posle posete vidovnjaku (Nebojša Glogovac) u njegov život ulazi koleginica sa posla (Ivana Vuković). Prvi put Dejan ima šansu da nešto promeni i počne da živi svoj život.

Reditelj i scenarista Marko Đorđević je u jednom od svojih intervjua rekao da ovaj film govori o generaciji koja, previše čuvana od strane svojih roditelja, konačno preuzima odgovornost nad sopstvenim životom. Kada su roditelji, koji su pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti, izgubili dostojanstvo i snagu, kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina pod zajedničkim nazivom „12 gnevnih filmova“. Ciklus od osam tribina je prvenstveno usredsređen na najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina predstavlja svojevrsnu hronologija aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno je, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, svedočanstvo vremena u kome živimo.

Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..