U subotu 8. oktobra zatvoren je VII MikroFAF – Mikro festival amaterskog filma. Tokom dvodnevnog programa publika je bila u prilici da pogleda ostvarenja 42 autora sa svih strana sveta, poput Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južnoafričke Republike, Irana, Indije, Rusije... Festival je otvoren tribinom Film i novi mediji u kojoj su učestvovali scenarista i teoretičar filma Maša Seničić, režiser Ivan Ikić, kustos i teoretičar filma Aleksandra Sekulić i scenarista i filmski kritičar Ivan Velisavljević.  Sadržaj festivalskog programa upotpunio je i MikroŠtand Fijuk prodavnice gde su se mogli naći stripovi, plakati, retke knjige, cegeri, ploče...

Kako je ove godine u fokusu festivala bio fenomen viralnog videa i uticaj društvenih mreža i interneta na izradu i percepciju kratkog filma, najviše pažnje i kod publike i žirija privukli si baš radovi iz ove kategorije. Budući da MikroFAF insistira na iskustvu zajedničkog gledanja filmova u bioskopu i želi da podstakne živu razmenu mišljenja i utisaka, video klipovi koji su namenjeni gledanju na internetu dobili su priliku da budu prikazani u bioskopskoj sali i dožive komentare i utiske uživo.
U subotu uveče, 8. oktobra u 22h, festival je zatvoren dodelom nagrada i specijalnih priznanja u prepunoj sali „Dinko Tucaković“.

U veoma razigranoj i neposrednoj atmosferi, žiri u sasatavu tri režisera – Miloš Tomić, Milutin Petrović i Miloš Gojković – dodelio je sledeće nagrade:

NAJBOLJI „URADI SAM“ FILM -  Je suis DADA, Rick Niebe, Italija

NAJBOLJI NEZAVISNI FILM - Dreams on Sale, Vlad Buazianu, Rumunija

NAJBOLJI VIRALNI VIDEO  - Goldfingers 2, Marko Backović, Srbija

STIPENDIJA FILMSKE ŠKOLE MILUTINA PETROVIĆA „PREDITOR“ dodeljena je Sandri Silađev – popularnoj na društvenim mrežama kao Dinja.

POSEBNA POHVALA dodeljena je autorim koji rade pod pseudonimom Odri Shnajfer i PEZolin, za video rad Osmjeh.

Na kraju je dodeljena i specijalna nagrada. Dušan Čavić i Dušan Šaponja,  autori serijala Marka Žvaka, dobili  su NAGRADU ZA ŽIVOTNO DELO.

Nakon zatvaranja festivala druženje je nastavljeno u klubu Stogi Centar, (Gospodaj Jevremova 43),  gde je glumac Sergej Trifunović  puštao muziku sa svojih omiljenih ploča.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..