Svečanim otvorenjem započeo je prvi dan trećeg Star Film Fest-a u Sisku tijekom kojeg su sisački ljubitelji filma i njihovi gosti uživali u projekcijama tri filma. Gosti prve večeri uživali su u filmu “Zvizdan”, nagrađivanom filmu redatelja i scenarista Dalibora Matanića, premijerno prikazanom na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu te filmovima “Pozdrav” Vesne Mačković i “Govorna Pošta” Lea Vitasovića nagrađenog ove godine u Puli. Svečanost otvorenja začinila je romantična vožnja Kupom na brodu Juran i Sofija koji je s zaljubljenicima u film otplovio u suton večeri filmova. Goste na otvorenju pozdravili su dogradonačelnik grada Siska Marko Krička i predsjednik žirija Daniel Rafaelić.

Sa zanimanjem je poslušano i kratko obraćanje Duška Popovića koji će tijekom drugog dana održavanja festivala mladima predstaviti dječje filmsko stvaralaštvo u funkciji javnog zdravstva. Posjetitelji Starog grada imali su prilike pogledati foto izložbu Dorijana Šipuša pod nazivom SK365/24. Gosti Star Film Fest-a ove će godine imati priliku pogledati čak 40 filmova, i to u kategorijama igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog i industrijskog filma koji je postao svojevrsni zaštitni znak ovog mladog ali energičnog festivala koji svake godine na krilima mladih volontera uspijeva pomaknuti granice mogućeg.

Film Lea Vitasovića Govorna pošta publika je pogledala sa zanimanjem osobito zbog socijalne tematike filma koji progovarajući o problemu djece koja odrastaju u domovima bez odgovarajuće roditeljske skrbi ukazuje i na više nego simboličku misiju Star Film Festivala koji upravo u radu sa mladima čini veliku razliku u društvu.

Rad autorice Vesne Mačković i Vesne Opačić “Pozdrav” performans pretvoren u film koji je radnjom smješten u napuštene prostore i hale sisačke Željezare koji se izriče pozdrav sisačkoj industriji fantastično je nadopunio karakter Industrijskog filma koji obilježava ovaj festival. Zvizdan Dalibora Matanića nije trebalo posebno predstavljati a sisačka je publika uživala u filmu koji je osvojio nagradu žirija na prestžnom festivalu u Cannesu.

Video nulte kronike Star Film Festa emitiranog na HRT3 možete pogledati na ovom linku: ovde


<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..