Nakon dve uspešne projekcije u Podgorici (Veb džanki) i Skoplju (Dolazimo kao prijatelji), treće izdanje regionalne Dokuvizije će nam u sredu 14. oktobra u 20h, predstaviti Dokufest iz Prizrena! Iz Beograda ćemo, i ovoga puta, projekciju pratiti iz sale KC Rex putem livestreaminga od 20 časova. Treću Dokuvizija nam predstavlja film Ne ostavljaj me (Ne Me Quitte Pas) holandskog rediteljskog para Nils van Koeverdena i Sabin Lub Baker.

 

Indiewire zaključuje da, ukoliko bi Džim Džarmuš pravio film o dva prijatelja alkoholičara u šumi, bio bi verovatno poput holandskog dokumentarca Ne ostavljaj me.

 

Reč je o tragikomičnoj odi neuspehu, gubitku, pivu, besmislenosti i neobičnom prijateljstvu između dva sredovečna čoveka u belgijskoj provinciji. Bob i Marsel dele samoću, neobičan smisao za humor i sklonost ka preteranoj konzumaciji alkohola. Oba imaju samo jedan drugog, usled brojnih pogrešnih životnih odluka, teških karaktera i poroka. Bob je penzionisani farmer koji se poput Erlend Luovog Doplera povukao u šumu, dok se Marsel bori da ne izgubi sve kontakte sa ženom i decom koji su ga napustili.

 

Većinu vremena provode mahom u opijanju i svojevrsnom čekanju Godoa. Ne ostavljaj me je duhovito predstavljena priča o traženju životnog smisla sa jedne i smrtnosti sa druge strane, u provinciji u kojoj se čini da je vreme stalo.

 

O rediteljima:

 

Nils van Koeverden, rođen je 1984. u Holandiji, gde je diplomirao na Holandskoj filmskoj i televizijskoj akademiji u Amsterdamu. Njegov film Lukomir – Six Months Off (2010) o izolovanom planinskom selu u Bosni i Hercegovini dobio je VPRO (bivša Joris Ivens nagrada) nagradu za najbolji diplomski dokumentarni film na festivalu IDFA u Amsterdamu.

Sabin Lub Baker je rođena 1978. u Holandiji, a studirala je u Brazilu i Holandiji. U toku studiranja političkih nauka zainteresovala se za Bliski Istok, a nakon diplomiranja snimila je svoj prvi dugometražni dokumentarni film Shout! 2010. godine - sniman u Siriji i na Golanskoj visoravni. U filmografiju Sabin Lub Baker ubrajaju se i tri pedesetominutna dokumentarca rađena za holandski nacionalni dokumentarni program.

 

TREJLER - ovde 

 

Filmski festival Slobodna Zona zajedno sa regionalnim festivalima - ReStart iz Zagreba, Demiurg iz Ljubljane, Make dox iz Skoplja, Dokufest iz Prizrena i Underhill iz Podgorice, pokrenula je u aprilu projekat DOKUVIZIJA, sa idejom da simultanim projekcijama u svim partnerskim gradovima predstavi najnoviju produkciju angažovanih dokumentarnih filmova koji obrađuju aktuelne probleme savremenog društva u regionu i svetu.


*** Prodaja karata počinje od ponedeljka, 12. oktobra u Kulturnom centru Rex i to od 11h – 17h, a na dan projekcije od  11h – 20h. Cena karte je 150 dinara.


VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI!
                                                                      

                                                                        
                                                    

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..