Humanitarna akcija prikupljanja pomoći za azilante - Kroz ciklus filmova i predavanja Dom kulture Studentski grad pomaže ljudima iz Sirije i Avganistana i poziva ljude dobre volje da se pridruže ovoj akciji. Od 12. do 15. oktobra u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu održaće se ciklus predavanja i projekcija igranih i dokumentarnih filmova koji se bave temom izbeglica.

 

Cilj ovog ciklusa je da se kroz kulturu i umetnost približe i razumeju problemi ljudi koji napuštaju ratom opustošena područja i bežeći glavom bez obzira ostavljaju svoje domovine, u potrazi za boljim životom u zemljama zapadne Evrope.

 

Pored edukativne, ovaj ciklus ima i praktičnu svrhu. Pre svake projekcije filma u Maloj sali DKSG posetioci će moći da pokažu svoju humanost tako što će donirati stvari (odeću i obuću za zimsko vreme) i na taj način pružiti direktnu pomoć ljudima kojima je ona neophodna. Ciklus se realizuje u saradnji sa Centrom za zaštitu i pomoć tražiocima azila, koji će vršiti direktnu distribuciju prikupljenih sredstava.
 
Ciklus počinje u ponedeljak 12. oktobra u 19 sati predavanjem Vladimira Grečića o migracijama stanovništva, a narednog dana u istom terminu reč će imati studenti aktivisti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, nakon koje će biti prikazana četiri filma sa izbegličkom tematikom iz ciklusa „Samo ljudi“: „T.I.R.“ Radoja Nikolova, „Dobro došli u Hotel Evropu“ Sare Preradović, „Ruža vetrova“ Koste Ristića i „Abdul i Hamza“ Marka Grba Singa. U sredu 14. oktobra od 20 sati biće predstavljen dokumentarac Mladena Matičevića „Trka za životom“, dok će u četvrtak 15. oktobra u istom terminu ciklus zatvoriti film Želimira Žilnika „Destinacija Serbistan“.


Posle projekcija filmova, razgovore sa rediteljima vodiće Ivan Velisavljević. 

 

Ulaz na projekcije je slobodan.

 

U holu Biblioteke DKSG biće prikazana izložba knjiga „Slavni migranti“.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..