Kratki animirani film “Klackalica”, nastao na Izbinoj radionici animiranog filma, “Izbanimaonica”, osvojio je nagradu za najbolji animirani film na Festivalu filma Jugoistočne Evrope "See a Paris". “Izbanimaonicu” je Nezavisna umetnička asocijacija “Izba” realizovala tokom 2014. godine sa ciljem da edukuje mlade filmske stvaraoce o stop motion metodi animacije.

 

Radionicu je vodila docentkinja na Studijskom programu za animaciju i vizuelne efekte Akademije umetnosti u Novom Sadu, Mina Cvetinović, a učesnici radionice bili su studenti Univerziteta u Novom Sadu, kao i svi oni koji su želeli da steknu nova znanja i veštine u ovoj oblasti animacije. “Izbanimaonica” je realizovana uz finansijsku pomoć Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.


Festival filma Jugoistočne Evrope "See a Paris" održan je peti put, od 12. do 15. aprila, u Parizu, a u ovom periodu prikazani su igrani filmovi, dokumentarci, animirani i kratki filmovi iz 12 zemalja Jugoistočne Evrope: Makedonije, Bosne i Hercegovine, Turske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Rumunije, Slovenije, Srbije, Bugarske, Albanije i Grčke. Žiri u sastavu : francuski reditelj i scenarista Iv Boase, francuska glumica Emanuel Galabru, filmski producent Saša Goldman, producent i direktor Montenegro film festivala Zoran Živković i direktror teatra “Le Palas” Hazis Vardar, dodelio je nagrade i u sledećim kategorijama:

 

-  najbolji film: “Presuda”, bugarskog reditelja Stefana Komandareva
-  najbolji reditelj: Stefan Komandarev
-  najbolji scenario: Anatol Durbala iz Moldavije za film “Kakav prekrasan svet” i Orhan Tekeoglu iz Turske za film “Mnogo sam te voleo”
-  najbolja glumica: Ana Sofrenović za ulogu u filmu “Dečaci iz Ulice Marksa i Engelsa”
 - najbolji glumac: Asen Blatečki iz Bugraske za ulogu u filmu “Presuda”
-  najbolji kratki film: “Balkon”, rediteljke Lendite Zeqiraj sa Kosova
-  specijalna nagrada festivala za očuvanje kultunog nasleđa: film “Perast svjetlosti i svetosti”, crnogorskog reditelja Gorana Bjelanovića

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..