Nakon upravo završenog paralelnog programa muzičkih filmova “Festivala autorskih filmova” – na zahtev mnogobrojnih gledaoca u utorak 2. i sredu 3. decembra, repriziramo od 20.00h dokumentarni film o životu Nik Kejva – “20.000 dana na Zemlji”. U četvrtak 04. decembra od 20.30h i po ceni ulaznice od 250dinara, kreće da teče redovni bioskopski život najprijatnijeg ovogodišnjeg festivalskog iznenađenja, takođe direktno sa FAF-a “Neposlušni” Mine Đukić. 

 

 

To je sad već kultni film nove indy generacije koji će se gotovo polueksluzivno prikazivati ceo decembar svim radnim danima.  Hana Selimović, Mladen Sovilj, Minja Subota, iz renesansnih pejsaža Vojvodine, igraće u Parobrod bioskopu sa njegovih 37 mesta.  Leni i Lazar su bliski prijatelji iz detinjstva. Ona leto provodi radeći u apoteci njenih roditelja, čekajući njegov povratak u provincijsko mesto u kom su odrasli. Jednom kada se ponovo sretnu, krenuće na nasumično putovanje biciklima po predelima njihovog detinjstva, u pokušaju da otkriju novo značenje njihovog odnosa.

 

Sreda 10.12. je termin već ustaljenog Dana ljudskih prava koje Ambasada Kraljevine Holandije obeležava projekcijom dokumentarnih filmova te podžanrovske tematike. “Children404” je i za današnje vreme poprilično kontraverzan, hrabar dokument na temu subverzije slobode životnog opredeljenja.

 

Sreda 17.12. završni omaž u 2014. u koprodukciji sa redakcijom za istorigrafiju RTS – Trezor biće posvećen jugoslovenskom i srpskom “Džordžu Kluniju”  zvezdi onog vremena, zapravo tumača glavne uloge u filmu “Marš na Drinu” čija je tragična smrt u njegovoj 40toj otvorila prostor za velikane filma poput Živojinovića i Dvornika.  Gavrić iz boljih vremena, kada je partizanski film dramaturgijom i budžetom bio jednak američkim vesternima, a legitimno uzimao likove Albanaca kao superheroje – “Kapetan Leši”.

 

Napokon, sutra 02. decembra Filmski centar Srbije organizuje svoje tradicionalno okupljanje – ovaj put sa Nikolaj Nikitinom i Bernd Buderom u neformalnom druženju kao predselekciju Berlinala u prostorijama Parobroda od 19h.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..