Jubilarni 20. Festival autorskog filma prvi put dodeljuje nagradu za životno delo. Laureat je naš najstariji aktivni reditelj i scenarista Puriša Đorđević. Nagradu za životno delo uručiće mu večeras reditelji Srdan Golubović i Stefan Arsenijević u Dvorani kulturnog centra pre specijalne projekcije njegovog najnovijeg ostvarenja “Čedo oženi me!” u 20:30h.

 

O novom filmu Puriša je izjavio:"Snimio sam do sada 11 biografija, jedna od njih je priča o Budi Davidoviću, nosiocu dve Karađorđeve zvezde. Snimio sam i biografski film o mom omiljenom piscu Miši Paviću. Biografija o Čedomiru Jovanoviću je lepa dok je omiljeni junak studentskih demonstracija. Danas je omražen čovek kada je Srbija saznala da je Čedomir Jovanović uhapsio Slobodana Miloševića."

 

U čast doajenu srpskog i jugoslovenskog filma, u okviru Festivala priređena je retrospektiva filmova snimljenih od 1953. do 1975. godine. Posetioci Festivala autorskog filma biće u prilici da do 03. decembra uživaju u filmskoj poetici Puriše Đorđevića u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

 

Bogati opus Puriše Đorđevića čine 23 igrana i 30 dokumentarna filma, među kojima su remek dela “San”, “Jutro”, “Kros kantri” koje krasi specifična poetika u kojoj reditelj spaja nespojivo. Osvajao je nagrade u Veneciji, Puli, Rimu, Moskvi. Nagrade za životno delo dobijao je već sa 70 godina.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..