Jubilarno dvadeseto izdanje Festivala autorskog filma, održaće se od 26. novembra do 3. decembra u Beogradu. Kultni festival umetničkog filma predstaviće publici raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, nova ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljive filmove koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.


U glavnom programu biće prikazano 21 ostvarenje, među kojima su „Čuda“ italijanske rediteljke Aliće Rorvaher (Gran pri žirija u Kanu), pobednik Kana „Zimski san“ turskog reditelja Nurija Bilge Džejlana, pobednik Berlina „Crni ugalj tanak led“ kineskog reditelja Diao Jinana, kao i nagrađivani filmovi iz Kana „Party Girl“ (Zlatna kamera), „Levijatan“ (režija Andrej Zvjagincev, nagrada za najbolji scenario), „Zbogom jeziku 3D“ (režija Žan Lik Godar, nagrada žirija) i novi film Gzavijea Dolana „Mamica“.

 

Na Festival ove godine dolazi 11 gostiju iz raznih delova sveta. Među članovima žirija su - nagrađivana nemačka glumica i scenaristkinja Ana Brugerman i američki reditelj nagrađen u Sandensu za ostvarenje „Ribari bez mreža“, Kater Hodiern.

Poklonici sedme umetnosti biće u prilici da uživaju ove godine i u nekoliko pratećih programa - „Bande a Part“ i „Off Holywood“ u Dvorani kulturnog centra Beograda, dok će u Novoj Kinoteci biti prikazana retrospektiva filmova nemačkog producenta Karla Baumgartnera i poseban program filmova finskog reditelja Akija Kaurismakija. U kulturnom centru Parobrod na repertoaru će se naći šest muzičkih dokumentaraca, među kojima se izdvajaju filmovi „20 000 dana na Zemlji“ o Niku Kejvu i biografski film o južnoafričkoj pevačici i velikom borcu protiv aparthejda Mirijam Makebi „Mama Afrika“ Mike Kaurismakija.

 

Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, dok će se festival održati i u Dvorani kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskopu „Fontana“, kulturnom centru Parobrod i Domu kulture Studentski grad.
 
Ostvarenja koja će biti prikazana na 20. Festivalu autorskog filma drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog reperotoara - ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka. FAF svake godine poseti preko 20.000 gledalaca.
 
Kompletne informacije o programu uskoro naćiće se na sajtu festivala, na adresi www.faf.rs.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..