Gost selektor desete Slobodne Zone je  Boris Buden, publicista, prevodilac, toretičar kulture i filozof koji od 2003. godine živi i radi u Berlinu. Autor je i prevodilac mnogobrojnih dela iz oblasti filozofije, lingvistike, psihologije i savremene kulture. Njegova dela kao što su Vavilonska jama. O (ne)prevodivosti kulture ili Kraj postkomunizma  bave se kulturno i politički podeljenom Evropom, tranzicijom i (ne)mogućnošću promene u „savršenom svetu postkomunizma“.

 

U tom duhu za Slobodnu zonu Buden je odabrao tri izuzetna filma: igrano-dokumentarni film Džoane Hamilton 1971 o građanskoj akciji protiv FBI, koja je 40 godina pre Julijana Asanža i Edvarda Snoudena raskrinkala namere američke vlade da kontroliše sopstvene građane;  Poslednji zločinac Kloda Lancmana o poslednjem jevrejskom starešini Ajhmanovog „uzornog geta“ u Terezienštatu Benjaminu Murmelštajnu i majstorski komponovano dokumentarno remek-delo  Gorana Huga Olsena O nasilju inspirisano kultnom knjigom Franca Fanona Prezreni na svetu.

 

Film O nasilju ujedno će biti i uvod u Noćne razgovore u Dvorani Kulturnog centra Beograda, koje već treću godinu uređuje i vodi Ivan Milenković. Tokom četiri festivalske večeri, Milenković će posle projekcija filmova, od 23 sata u holu DKC-a razgovarati sa gostima i publikom Slobodne Zone. Prilike za dijalog biće na teme o memoriji i nasilju gde će Boris Buden razgovarati sa istoričarkom, Oliverom Milosavljević. O usponu desnice u Evropi i kod nas (Suđenje u Mađarskoj, r. Ester Hajdu) pričaće novinar Gabor Bodiš, Slobodan Beljanski, pisac i pravnik i Vladimir Gvozden, teoreticar književnosti. Zlatko Paković, kolumnista Danasa, Momir Tudurić, novinar Vremena,  Maša Vukčević i Jelena Dobrić, obe psihološkinje, imaće prilike da sa publikom otvore pitanje herojstva u savremenom svetu (Povratak u Homs, r. Talal Derki). Iz Zagreba nam dolaze Jurica Pavičić, novinar Jutarnjeg lista i Petar Milat, filozof i direktor Human rights filmskog festivala koji će zajedno sa Milenkovićem razgovarati o odnosu filma i stvarnosti (Boyhood, r. Ričard Linklejter) .

 

Cross-Media program predstaviće nove tendencije u oblasti trans odnosno kros medije.  Kroz seriju mini predavanja i prezentacija selektorka Biljana Tutorov i gosti predavači  upoznaće nas sa hibridnim radovima nove generacije, čiji se narativ i distribucija odvijaju kroz nekoliko medija. Kombinujući najsavremenije digitalne tehnologije sa pripovedačkim umećem i filmskim izrazom, njihovi autori nam pružaju mogućnost da i sami učestvujemo u nastanku priče. Šta ova nova vizuelna revolucija znači za budućnost filma posebno dokumentarne forme i kako će se odraziti na produkciju, percepciju i komunikaciju između autora i publike moći ćete da proverite u PopUp prostoru u Kulturnom centru Beograda tokom trajanja festivala. U okviru ovog programa Master classove će održati Sara Božanić, sa Instituta za transmediju iz Ljubljane na temu Uvod u transmedijski storiteling, Domeniko Laporta jedan od vodećih evropskih eksperata u Evropi za transmediju na temu Gledaoci gde ste? Razumeti transmediju iz perspektive publike. O Pandorinoj kutiji, prvom promenljivom muzičkom video klipu na bazi promenljivih arhiva, predavanje će održati autorke projkta Alize Ejro i Kler Dibosk.

 

U okviru Slobodne Zone biće predstavljen i projekat pod nazivom Parol! Umetnost izvan zidova, izvan granica, koji je podržala Evropska komisija kroz program Cultura 2007/13. Projekat je nastao kao plod rada umetnika i osuđenika/bivših osuđenika koji su zajedno stvarali u trinaest zatvora  u Grčkoj, Poljskoj, Italiji, Belgiji i Srbiji. Pošto u Srbiji projekat PAROL! nije dozvoljen u zatvorima, ApsArt ga je realizovao sa umetnicima, bivšim osuđenicima i decom/mladima iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine i Prihvatilišta Beograd uz podršku dramaturga, reditelja i strip crtača.


Oni su kroz kreativni proces pokušali da daju odgovore na pitanja kakva je veza između lične i kreativne slobode? Da li gubitak slobode kretanja znači i gubitak prava na stvaranje? Zašto su umetnici tako često zavirivali iza zidova a zatvorenici tako često pribegavali umetnosti kao sredstvu oslobađanja?


Otvaranje izložbe biće 6. novembra 2014.  u 19 sati u holu Doma Omladine Beograda.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..