Šumatovačka puni 65 godina 16. decembra 2013. godine. Ustanova je kulture grada Beograda. Jedinstvena po tome što u svom radu spaja umetnost, kulturu i pedagogiju. Mesto inicijacije mnogima koji su tu stekli svoja prva i osnovna praktična i teorijska znanja o vizuelnim umetnostima. Institucija kao prostor sopstvenog preispitivanja i poimanja sveta.

 

U Šumatovačkoj se stvara i razvija ljubav prema umetnosti i kulturi, i istražuju kulturne potrebe zajednice i pojedinca. Programi su namenjeni, ne samo onima koji de nastaviti svoju dalju profesionalnu umetničku edukaciju, ved i svima koji su zainteresovani za upoznavanje modela kreativnog mišljenja i stvaranja, kao i primenu inovativnih i kritičkih rešenja u svom radu.

 

Šumatovačka ima zadatak da podstiče pojedinca na razvoj i kreativno promišljanje, poštuje njegovo pravo na kulturu, obrazovanje, samoaktualizaciju i stvaralaštvo. Sadržaji u koje se ubrajaju umetničko-obrazovni programi i kreativne radionice, kao i interdisciplinarni projekti, otvoreni su za sve uzraste, dok najbrojniju korisničku grupu Šumatovačke predstavlja mlađa generacija.

 

U periodu od 16. do 23. decembra 2013. godine, u galerijskom prostoru opštine Vračar bide izloženi radovi nastali u okviru programa Šumatovačke 2012/13.

 

ZA SVOJ ROĐENDAN ŠUMATOVAČKA DARUJE ZASLUŽNE POJEDINCE ( Mira Adanja Polak, Jovan Dirilov, Zoran Simjanović, Dragana Ognjenović, Ana Sofrenović, Irina Subotić, Dušan Otašević, Aleksandar Gajšek, Bojana Andrić, Gojko Božović, dr Dragan Delić i drugi.)

 

Počev od ove godine, Šumatovačka de obeležavati svoje godišnjice na jedinstven način – projektom „Rođendani od 65.“ , čija je autorka direktorka mr Vesna Bogunovid. Svake godine koncept proslave kreiraće istaknuti autori koji su prepoznali značaj i pronašli nadahnude u delovanju Šumatovačke, u predanom negovanju i obogadenju univerzalnih humanih i stvaralačkih vrednosti, i naporima da se te vrednosti sačuvaju i prenesu na svakog pojedinca. Ideja da povodom proslava godišnjica, Šumatovačka predstavlja jednog autora, a autor Šumatovačku, umesto da se na pasivan i statičan način reprodukuju fakta iz prošlosti, proizilazi iz namere da se stvore novi, kreativni koncepti i konstruktivni sadržaji, koji obogaduju i inspirišu svakog pojedinca i na ponos su čitavoj zajednici.

 

Ove godine, Kosta Bunuševac je osmislio zajedno sa Šumatovačkom integralni projekat koji je trajao čitave godine, počev od besplatne masterklas radionice, snimanja filma o Šumatovačkoj itd. Materijalizaciju misli o Šumatovačkoj, predstavlja između ostalog i takozvana Kutija-knjiga, izrađena po nacrtu i zamisli Bunuševca, u potpunosti od kartona. Svaki detalj ima svoje posebno metafizičko značenje, koje de Bunuševac dočarati performansom koji de izvesti 16. decembra, u opštini Vračar. Šezdeset unikatnih primeraka Kutije-knjige, ručno su izradili polaznici besplatne radionice, tako da svaka predstavlja originalno umetničko delo, ali i deo jednog jedinstvenog sistema, baš kao što je u životu svako odgovorna jedinka i autentični pojedinac, ali i deo jedne modne, vede celine.

 

Na svečanosti u opštini Vračar, bide uručeno tridesetak primeraka Šumatovačkinog dara: kolektivnog autorskog dela Kutije-knjige, za doprinos umetnosti, kulturi, očuvanju i poboljšanju života pojedinca i našeg društva, ličnostima iz kulturnog i javnog života, ali i onima koji su svojim profesionalnim angažovanjem i ličnim naporima delovali i u okviru drugih oblasti života , pa de se tu nadi i lekari, pedagozi, arhitekte ...


Ovom prilikom bide i premijerno prikazan film o Šumatovačkoj „Aku i Ki”, (scenarista i režiser: Kosta Bunuševac; direktor fotografije: Staša Tomid; izvršni producent: Nenad Veličkovid; produkcija: Bastards Producion i Šumatovačka – Centar za likovno obrazovanje; glume: Marija Uroševid i Nenad Nenadovid), koji je sniman u prostorijama Šumatovačke, ali i Bitef teatra, kao i u Košutnjaku, na otvorenom.

 

 

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..