Najpoznatiji novosadski foto festival se ove godine održava tokom 4 vezana dana, od 30. maja do 2. juna. Fotografe očekuju brojne aktivnosti, sjajni predavači i odlična zabava. Program festivala obuhvata: online konkurse, foto radionice, predavanja, tribine, izložbe i takmičenje kao glavni event Fotomaratona. Sve aktivnosti Fotomaratona možete redovno pratiti na zvaničnom portalu www.fotomaraton.rs


5. Fotomaraton u Novom Sadu premijerno predstavlja svetske zvezde street fotografije!!!

 

Boogie (NY)

www.artcoup.com


Rođen i odrastao u Beogradu. Počeo da dokumentuje pobune i nemire tokom građanskog rata u Srbiji 1990-ih. Preselio se u Nju Jork 1998. Street fotografija mu je glavna strast, ali je radio i brojne komercijalne poslove za "Nike", "Air Jordan", "New York Yankees", "HBO", a njegove fotografije su objavljivane u časopisima Time magazine, Playboy, The New York Times, The Rolling Stone.


Kamerades (Bgd)

www.kamerades.com


Kolektiv koji čini 6 fotografa: Saša Čolić, Nemanja Jovanović, Milovan Milenković, Nemanja Pančić, Marko Risović i Marko Rupena. Članove grupe povezuje želja da dokumentuju stvarnost i šire svest o društvenim problemima na Balkanu. Njihov rad je baziran na tradicionalnom pripovedanju priče, poštovanju najviših vizuelnih, etičkih i narativnih standarda u foto novinarstvu. Članovi tima su dobitnici brojnih prestižnih nagrada: World Press Photo 2013., kategorija Observed Portraits, Nemanja Pančić, Pres Foto Srbija 2013. kategorija Život priča za fotografiju "Najdanovi krugovi" - Nemanja Pančić, Druga nagrada magazina Status 2013. - Nemanja Pančić, Press Photo Srbija 2012. ”Istočno od raja” - Marko Risović


PROGRAM:


15. april - 12. maj: Foto konkurs
30. maj Workshop #1 - Dokumentarna fotografija
31. maj: Workshop #2 - Street photo
1. jun: Workshop #3 – Photoshop
1. jun: Tribina (gosti: “Kamerades”)
1. jun: Izložba Kamerades-a: IZBORI 2012
2. jun: Foto takmičenje "Fotomaraton"
2. jun: Svečani koktel, dodela nagrada i koncert

Glavna tema ovogodišnjeg festivala je STREET fotografija, a pored toga bavićemo se i dokumentarnom fotografijom, kao i programom Photoshop.

Urbana i dokumentarna fotografija su dva žanra koja se često prepliću, ali imaju svoje specifičnosti i karakteristike. Svrha dokumentarne fotografije je isključivo da dokumentuje određeni važan trenutak socijalnog života, dok street fotografija, pored ovoga, ima i izraženi umetnički i analitički karakter.

Street fotografija je neformalni žanr fotografije kojim autor predstavlja stvarnost urbanih naselja onakvom kakva jeste. U fokusu su ljudi, ulice, zgrade, parkovi, saobraćaj i drugi činioci urbanog života. Kadriranje i tajming su osnovni alati kojima se autori služe pri kreiranju ovih fotografija, kako bi predstavili svoje viđenje trenutnog okruženja.

PRODUKCIJA:

Organizator i idejni tvorac FotomaratonA je ASPECT BRAND DESIGN AGENCY iz Novog Sada, www.aspect.rs Godine iskustva u kreativnoj industriji i lista profesionalnih saradnika u oblasti vizuelnih umetnosti, doveli su do stvaranja projekta Fotomaraton, koji svake sezone privlači nove fanove i doprinosi razvoju fotografije na našim prostorima.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..