I ove godine u Srbiji biće obeležen mart – mesec frankofonije, a posebno 20. mart – Dan frankofonije koji se proslavlja u 88 država. Raznim događajima članice Međunarodne organizacije frankofonije ističu bogatstvo i vitalnost francuskog jezika i frankofonih kultura. Frankofonija – zajedničko kulturno prostranstvo // Škole, gimnazije i univerziteti u Srbiji broje više od 100.000 učenika francuskog jezika. U Srbiji postoje četiri katedre za francuski jezik i sedam dvojezičnih francusko-srpskih odeljenja. Oko 700 mladih iz Srbije studira u Francuskoj, koja svake godine dodeljuje tridesetak stipendija.

Šire gledano, frankofonija – to su 300 miliona žena i muškaraca koji govore isti jezik, francuski, na pet kontinenata. U narednih trideset godina broj frankofonih će se najverovatnije utrostručiti, te će francuski tako postati drugi ili treći svetski jezik (8% populacije u 2025. u odnosu na sadašnjih 3%).

Ovogodišnji mesec frankofonije biće poseban, s obzirom na sve veće zalaganje srpskih vlasti u korist frankofonije. Krajem novembra prošle godine saopšteno je da Srbija, koja od 2018. ima status pridruženog člana, želi da postane punopravna članica Međunarodne organizacije frankofonije.

Ove godine mesec mart je jedan drugačiji mesec frankofonije...

Mesec frankofonije 2021. razlikovaće se u odnosu na prethodne i po tome što će zbog zdravstvene krize mnoge ambasade, kulturne i školske ustanove biti sprečene da organizuju događaje za široku publiku. Uprkost ovim ograničenjima, organizatori će se potruditi da istaknu, online ili uživo, uz poštovanje propisanih mera, bogatstvo i potencijal francuskog jezika.

Tako će tradicionalno takmičenje „Frankofona pesma“, čije je finale do sada bilo organizovano u Nišu, ove godine biti organizovano online na Instagramu, a nosiće naziv „Pevam na francuskom„. I ove godine postojaće dve kategorije takmičara – juniori i seniori, a članovi žirija koji će ih ocenjivati biće Bojan Zulfikarpašić, kao i prvi savetnici ambasada Švajcarske i Tunisa.

Ambasada Maroka predstaviće 15. marta poslednji roman pisca Mahi Binebina. Ambasada Kanade organizovaće okrugli sto na temu pisanja u multikulturalnim sredinama sa književnicom Kim Tui Li.

Ambasada Egipta organizuje 24. marta seminar o mirovnim misijama u frankofonim zemljama.

Pored ovih, predviđeni su još brojni događaji u okviru meseca frankofonije. Kompletan program je dostupan od 1. marta na sajtu Francuskog instituta u Srbiji

Mesec frankofonije 2021. započeo je virtuelnim Danom otvorenih vrata Francuskog instituta u Srbiji (online, 1. mart 2021, od 9.00 do 17.00). Tog dana svi zainteresovani pozvani su da se priključe i direktno saznaju sve o časovima francuskog u Francuskom institutu. Moći će da izaberu virtuelnu salu u skladu sa svojim potrebama za učenjem francuskog jezika. U naznačeno vreme profesor Francuskog instituta, sa svojim bivšim i sadašnjim učenicima i odgovara na sva njihova pitanja. Bliža obaveštenja o ovome događaju možete videti na ovom linku >>

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..