U Manakovoj kući u Gavrila Principa 5, Etnografski muzej u Beogradu i Tangram Centar tokom avgusta organizuju manifestaciju Mankovo kulturno leto. U periodu od 07.08-07.09. u Manakovoj kući će se vikendom održavati kolažni multidiciplinarni art program koji ima za cilj da publici prikaže duh stare Savamale. Posetioci će za simboličnu cenu ulaznice moći da uživaju u koncertima, pozorišnim predstavama, filmovima i poeziji. Projekat je podržan od strane Sekretarijata za kulturu grada Beograda.


07.08. : OTVARANJE, muzičko veče: „Veče sa Majom Volk“  - španska muzika


08.08. : FILMSKO VEČE: „San letnjeg ludila“  Letonija, komedija


12.08. : ROMANTIČNO VEČE POEZIJE: „Beogradske noći, zore i dani“ , Vico Dardić


14.08. : FILMSKO VEČE: „Dva čađava dana“ Engleska, krimi triler


15.08. : FILMSKO VEČE: „Predivna i voljena“  Švedska, komedija, drama


19.08. : POZORIŠNO VEČE: Monodrama „Život je loto“ , igra: Mirjana Zeljković, reditelj: Ivica Klemenc


Komad govori o nizu neverovatnih situacija kroz koje je prošla junakinja u poslednja 24 sata i iz kojih izlazi na ivici nervnog sloma. U žanrovskom smislu u pitanju urnebesna tragikomedija koja publiku stavlja u poziciju saučesnika, poigravajući se sa napetošću svih 70 min. Humor prati aktuelni trenutak u kome živimo, sa osvrtom i na događaje iz bliže i dalje istorije srpskog naroda.


21.08. : MUZIČKO VEČE: „Koncert evergreen i filmske muzike“ , Kult sastav


22.08. : FILMSKO VEČE: „Ptica ne moze da poleti“ Holandija, Južnoafricka republika, ženska drama


26.08. : POZORIŠNO VEČE: Predstava „Manijak“- vodvilj , Teatar Levo, reditelj: Darko Purić


Pozorišna predstava,,Manijak’’ je komedija koju je napisao Ratko Bjelčić, godine 1997. i koja u našem izvođenju ima za cilj da izmami samo jedno, osmeh publike. Radnja ovog mini pozorišnog komada se dešava u porodičnoj kući gde samohrana majka sa svojom ćerkom vodi miran život, sve do trenutka kada se začuju zastrašujuće vesti o novom napadu seksualnog manijaka. Nakon nekog vremena, domaćici koja je trenutno sama u kući, zazvoni zvono na vratima. Misleći da zvoni njena ćerka jedinica, ona otvara vrata, ali… pred vratima ugleda mladića koji se predstavlja kao poznanik njene ćerke koji je došao u njihovu kuću kako bi je zaprosio. Njena majka se nalazi u nedoumici, da li je mladić seksualni manijak, ili ipak dečko njene ćerke, a želeći da se izbavi iz neprijatne situacije, počinje da priča priču koja vodi do interesantnog zapleta…


Režija: Darko Purić
Adaptacija teksta: Branka Mavrenović
Glume: Nevena Zvizdić, Branka Mavrenović i Darko Purić


28.08. : POZORIŠNO VEČE: Monodrama „Naivan super“ , igra Stefan Mladenović, autorska monodrama


Nastala po delu norveškog pisca Erlenda Lua predstava  kao realistična komedija sa primesama groteske prikazuje realne probleme jednog dvadesetpetogodišnjaka iz Osla, kako on proživljava svoje probleme koji ga muče i kako on vidi ljude oko sebe - ’’iskrivljeno’’. Ova predstava govori o odrastanju.


Taj dvadesetpetogodišnji mladić iz Osla, u jednom trenutku svog odrastanja shvata da je izgubio osećaj da postoji smisao i da će na kraju sve biti ok. Na vrlo osoben i iznad svega duhovit (Luov) način, mladić počinje da traga za smislom, entuzijazmom, za nečim što bi ga pokrenulo. Preispitujući postojanje vremena, on zapravo upoznaje i istražuje ogroman i specifičan prostor – svoju ličnost. Vrlo iskrena i  emotivno obojena, ali bez patetičnog tona i fraza, ova ispovest glavnog junaka je, na simboličkom planu, i kritika savremenog društva.
Opisana jednostavnim jezikom, dočarana vrlo jednostavnim pitanjima, ova dilema nije samo još jedno duhovito promišljanje glavnog junaka; ona je suštinsko pitanje današnjeg mladog čoveka.

 

29.08. : FILMSKO VEČE: „Ciganska duša“ , Austrija, muzički dokumentarni film

 

NAPOMENA: SVAKO VEČE MANIFESTACIJE PROGRAM POČINJE U 20:30 ČASOVA.

 

Manakovo kulturno leto je deo projekta Savamalske letnje svečanosti sa paralelnim programom  Savamala u gostima koji će se održavati u Kući Kralja Petra.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..