0611042Pozivamo Vas na tribinu "Lov na Higsov bozon: Da li je otkrivena Božja cestica?" koju na Dan nauke, 10. jula u Galeriji nauke i tehnike SANU organizuje Centar za promociju nauke, povodom poslednjih rezultata koje je CERN objavio o otkricu nove subatomske cestice.


Rukovodioci Evropske organizacije za nuklearnu fiziku (CERN) 4. jula su u Ženevi saopštili da su istraživaci na detektorima ATLAS i CMS najverovatnije uspeli da dokažu postojanje Higsovog bozona, koji je u javnosti poznat i po nazivu Božja cestica, što je izazvalo veliku medijsku pažnju, kako u svetu tako i u Srbiji. Tim povodom, Centar za promociju nauke organizuje tribinu na kojoj ce predstaviti vodece fizicare cestica iz Srbije kako bi se gradanima i medijima dodatno pojasnila ova intrigantna, zanimljiva i aktuelna naucna tema.
Na tribini “Lov na Higsov bozon: Da li je otkrivena Božja cestica?”

Govore fizičari:

•  Prof. dr Petar Adžic, profesor Fizickog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predsednik komisije za saradnju sa CERN-om i rukovodilac grupe srpskih fizicara na detektrou CMS u CERN-u
•  Akademik Ðorde Šijacki, teorijski fizicar koji se decenijama bavi istraživanjem elementarnih cestica
•  Prof. dr Dragan Popovic, naucni savetnik Instituta za fiziku, rukovodilac grupe srpskih fizicara na detektoru ATLAS u CERN-u
•  Prof. dr Miroslav Veskovic, rektor Univerzitetau Novom Sadu, fizicar koji se godinama bavi subatomskim cesticama
•  Moderator: Slobodan Bubnjevic, urednik komunikacija u CPN-u

Teme diskusije:

1. Šta je Higsov bozon? Šta je Standardni model? Kako fizicari opisuju strukturu materije? Gde se danas nalazi fizika elementarnih cestica?
2. Kako je došlo do otkrica Higsovog bozona na oba detektora u CERN-u? Koliko je to otkrice pouzdano?
3. Kako radi Veliki sudarac hadrona, a kako detektori CMS i ATLAS? Kako je graden ovaj najveci instrument u istoriji covecanstva?
4. Da li ima bilo kakvih opasnosti od ovih eksperimenata? Koje su prakticne koristi od ovih eksperimenata i koliko to uopšte može da utice na život obicnih ljudi?
5. Na tribini ce posebno biti reci o istoriji ucešca srpskih timova na ovom projektu, kao i o ulozi Srbije u CERN-u.

Povodom Dana nauke, 10. jula, CPN organizuje i druge manifestacije, kao što su organizovane posete Astronomskoj opservatoriji u Beogradu o cemu više možete istražiti na stranici www.dannauke.cpn.rs

 

Datum: utorak, 10. jul

Mesto: Galerija nauke i tehnike SANU

Vreme: 18 casova

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..